İktisadi kalkınmada sosyal sermayenin rolü; Çorum iline yönelik bir analiz
The role of social capital in economic development; an analysis for Çorum provinces
- Tez No: 382042
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN ELMAS ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, İktisadi Kalkınma, Çorum Sanayisinin Yapısı, Social Capital, Economic Development, Structure of Çorum Industries
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında ülkeler arası ve hatta bölgeler arası gelişmişlik farklarının belirgin bir sorun haline gelmesi kalkınma iktisadına olan eğilimi daha da artırmıştır. Oluşan eşitsizliğin tanımlanmasında ve bunu gidermede başlangıçta geleneksel sermaye türleri kullanılmaya çalışılmıştır. Geleneksel sermaye türlerinin eşitsizliği giderme hızını açıklamadaki yetersizliği nedeniyle araştırmacılar, konuya başka yollarla açıklama bulmaya yoğunlaşmışlardır. Yeni sermaye türü olarak da en çok ilgilerini çeken sosyal sermaye olmuştur. Sosyal sermaye kavramı üzerinde literatürde birden fazla tanımlama yer almaktadır. Bunun nedeni ise sosyal sermayenin disiplinler arası bir niteliğe sahip olmasıdır. Sosyal sermaye diğer sermaye türlerine nazaran kullandıkça azalmayan ve oluşturulması da maliyetli olmayan bir sermaye türüdür. Çünkü oluşması sosyal ilişkilere ve güvene dayanmaktadır. Bu çalışmada, sosyal sermaye ve kalkınma arasındaki ilişki, Çorum İlinin sanayisinin gelişiminde sosyal sermayenin payının ne olduğu sorgusunun yanında, gelişen teknoloji ve dünya düzeninde sosyal sermaye algısının farklı bir platforma kayması konusu da sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, the sophisticated disparties become a significant problems which tend to be further increased in economic development between countries and even between regions. The traditional types of capital have been studied for use of identification of resulting inequality and removing it. The cause of the types of traditional capital inequality in the description of due to the inability researchers focus on finding other ways of explanations for this issues. Social capital has been the most draw attention as a new type of capital. There are multiple definitions in the literature on the concept of social capital. The reason of this is its interdisciplinary nature of social capital. Social capital is not the kind of capital cost reductions as you use compared to other species and the creation of capital. Social capital compared to other types of capital, it has not got any cost in order to form it and by using social capital it wouldn't get loss/ reduce. Because of formation of social capital is based on the social relationships and trust. The study investigated that the relationship between social capital and development, to find influence of social capital in industrial development of Çorum's province and questioned that the perception of social capital over the world order high technology that shifts the different platform.