Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde kısıntılı sulama ve farklı göz yükü uygulamalarının tanenin şeker, organik asit, fenolik bileşik ve antioksidan aktivite özellikleri üzerine etkileri
Effects of different applications of regulated deficit irrigation and bud load on sugars, organic acids, phenolic contents and antioxidant activities of some table grape berries
  1. Tez No: 382387
  2. Yazar: GÜZİN TARIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TANGOLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm, sulama, fenolik bileşikler, antioksidan aktivite, şekerler, Grape, irrigation, phenolics, antioxidant activity, sugars
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmada, farklı fenolojik dönemlerde iki farklı kısıntılı su düzeyi (RDI-I ve RDI-II) uygulanan asmalar, sulanmayan asmalarla kıyaslanmıştır. Bunun yanı sıra her su düzeyi için birisi normal (K), diğeri normal göz yükünün iki katı (2K) olacak şekilde iki farklı göz yükü konusu incelenmiştir. Sonuçta, toplam renksiz fenol bileşikleri miktarının, Razakı çeşidinin sulanmayan asmaları ile 2K göz yükü uygulanan asmalarında en yüksek (sırasıyla 372.90 mg/kg ve 311.76 mg/kg) düzeyde olduğu saptanmıştır. Toplam antosiyanin miktarının Alphonse Lavallee çeşidinde sulanmayan uygulamada en yüksek değere (272.33 mg/kg) sahip olduğu görülmüştür. En yüksek antioksidan aktivitenin Italia çeşidinin sulama uygulamalarından RDI-II'de (314.31 mM Trolox/kg), göz yükü uygulamalarında ise aynı çeşidin 2K uygulamasında (312.32 mM Trolox/kg) olduğu görülmüştür. Tüm çeşitler bazında toplam organik asit miktarında en yüksek içeriğin sulama uygulamalarında Hamburg Misketi çeşidinin RDI-I uygulamasında (7.87 g/kg), göz yükü uygulamalarında Italia çeşidinin normal göz yükü (K) uygulamasında (7.75 g/kg) olduğu belirlenmiştir. Toplam şeker analiz sonuçları bu bakımdan en yüksek değerin (215.93 g/kg), Italia çeşidinin RDI-II uygulamasından ve aynı çeşidin normal göz yükü uygulamasından (208.33 g/kg) elde edildiğini göstermektedir. Elde edilen bu değerlerin genel olarak kaynaklarda verilen değerlerle uyum içinde olduğu görülmüştür. Deneme koşullarında tane tutumu-olgunluk dönemi arasında kısıntılı sulama uygulaması ile çalışmada incelenen özelliklerde belirgin düşüşlere neden olmadan iki kat göz yükü uygulanabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, two different levels of regulated deficit irrigation (RDI-I and RDI-II) applied vines ,in different phenological period, compared with non-irrigated vines. In addition to irrigation applications, bud load subjects as standard bud load (K) and two times of standard bud load (2K) were examined. In irrigation applications, the highest amount of total colourless phenol content was found in non-irrigation application of Razakı cultivar (372.90 mg/kg) and in bud load applications, highest amount was found two times of standard bud load (K) application of the same cultivar (311.76 mg/kg). In terms of total anthocyanin compound, non-irrigation application of Alphonse Lavallee variety had the highest concentration (272.33 mg/kg). The highest antioxidant activity was evaluated in RDI-II application of Italia cultivar (314.31 mM Trolox/kg); with regard to bud load applications, the highest value was in 2K application of the same cultivar (312.32 mM Trolox/kg) determined by DPPH method. The highest organic acid content was defined in RDI-I application of irrigation of Muscat of Hamburg (7.87 g/kg), and on account of bud load application, the highest concentration was found K application of Italia (7.75 g/kg) based on all varieties. With regard to total sugar concentration RDI-II application of Italia variety had the highest value (215.93 g/kg) between irrigation regimes, and standard bud load application of same variety had the highest value (208.33 g/kg). Generally, our results was found to be in agreement with the given values in literature. In experimental conditions, regulated deficit irrigation and two times of standard bud load (2K) applications can applicate without causing significant decrease on observed characteristics betweeen veraison and maturity stage.