Ege Üniversitesi kullanma sularının kalitesinin araştırılması
Investigation of water quality in Ege University for domestic use
- Tez No: 382563
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı suyu, Ağır metaller, Polisiklik aromatik hidrokarbonlar, Pestisidler, Toplam Coliform ve E.coli, Undergroud water, Heavy metals, Polycyclic aromatic hydrocarbons, Pesticides, Total Coliforms and E. coli
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tezde Ege Üniversitesi'nde kullanma amaçlı yeraltı sularının parametrik değerleri incelenmiştir. İnceleme, element analizleri, polisiklik aromatik hidrokarbonların analizleri, pestisidlerin analizleri, mikrobiyolojik analizler ve temel parametrelerin analizleri olmak üzere 5 başlık altında gerçekleştirilmiştir. Bu Çalışmada, 9 Aralık 2013 saat: 18:30 ve 11 Şubat 2014 saat: 16:30 olmak üzere iki adet anlık numune, dört adet yeraltı suyu kaynağının birleşerek tek hatla geldiği Ege Üniversitesi yer altı kullanma suyu depolama ve pompa istasyonundan alınmıştır. Elde edilen değerler doğrultusunda Ege Üniversitesi kullanma amaçlı suların“Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği”ve“İnsani Tüketim Amaçlı İçme Suları Hakkında Yönetmelik”kapsamında kalite sınıfı değerlendirilmiştir. Elde edilen bulguların halk sağlığına ışık tutması ve gereken tedbirlerin belirlenmesi adına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, incelenilen parametrelerde“İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik”limit değerlerine göre yüksek değerdeki toplam pestisid miktarı, Arsenik ve koliform bakteriler, kullanma suyunun içme suyu olarak kullanılmasını engelleyen etmenler olduğu tesbit edilmiştir. Bununla birlikte yeraltı suyunun toplam pestisit, Civa ve Klorür değerleri“Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği”nde yer alan sınıflandırmalara göre sınıf 2'ye dahil iken geride kalan bütün parametrelerin yine aynı yönetmeliğe göre sınıf 1 kalite kriterlerini sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, parametric values of Ege University's undergroud water for domestically usage were examined. Research was carried out under five headings that elemental analysis analysis of polycyclic aromatic hydrocarbons, analysis of pesticides, microbiological analysis and analysis of fundamental parameters. In this study, two instant samples which were sampled, on 9th December 2013 at 6:30 pm and on 11th February 2014 at 4:30 pm, from Ege University's domestic underground water tank and pump station that is fed by a single service pipe, combining four ground water sources. The quality grade of domestic water at Ege University was evaluated in accordance with“Water Pollution Control Regulations”and“Regulations on Drinking Water Intended for Human Consumption”. The results shed light on public health and on behalf of the determination of the necessary measures are intended to contribute. As a result, the higher amounts of total pesticides, Arsenic and coliform bacterias in accordance with“Regulation on Drinking Water Intended for Human Consumption”s limit amounts show that domestic water source shall not have been used as a drinking water source. In addition, according to“Water Pollution Control Regulation”s classification, total pesticides, Mercury and Chloride amounts are mentioned as Class 2. All other parameters are mentioned as Class 1 according to“Water Pollution Control Regulation”.