Earthquake resistance of high rise reinforced concrete structures with buckling restrained braces
Burkulması önlenmiş çaprazlı yüksek katlı betonarme yapıların depreme karşı dayanımı
  1. Tez No: 382645
  2. Yazar: ALİ İHSAN ÖZÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA METE GÜNEYİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burulması önlenmiş çapraz, Deprem, Doğrusal olmayan analiz, Betonarme yapı, Deprem güçlendirmesi, Buckling restrained brace, Earthquake, Nonlinear analysis, Reinforced concrete structure, Seismic upgrading
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Burulması önlenmiş çapraz yapısal çapraz sisteminin oldukça yeni bir türü olup, çelik çekirdek eleman, çekirdek elemanı çevreleyen çelik tüp ve dolgu malzemesinden oluşmaktadır. Bu çapraz sistem çelik malzemenin sünekliliğinden geleneksel sistemlere göre daha etkin olarak yararlanır. Bu çalışmada, burulması önlenmiş çapraz içeren çok katlı betonarme çerçeve yapıların deprem davranışı incelenmiştir. Bu amaçla, vaka çalışması olarak 9 ve 18 katlı betonarme yapılar irdelenmiştir. Burulması önlenmiş çaprazların deprem etkisine karşı yapıları korumaya yönelik etkisi araştırılmıştır. Çapraz modeli olarak, diyagonal tip burulması önlenmiş çapraz betonarme çerçeve yapının yüksekliği boyunca kullanılmıştır. Zaman tanım alanında doğrusal olmayan dinamik analizler burulması önlenmiş çaprazlı ve çaprazsız yapılarda gerçekleştirilmiştir. Yapının analizinde 1999 Chi Chi, 1999 Hector Mine ve 1999 Düzce deprem ivmesi kayıtlarından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, burulması önlenmiş çaprazların yapı yüksekliği boyunca kullanıldığında yapının deprem performasına belirgin katkısı olduğu gözlemlenmiştir. Burulması önlenmiş çaprazların kullanıldığı durumlarda yapının daha düşük yerdeğiştirme ve daha düzenli göreli kat ötelenme dağılımına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Buckling restrained brace is relatively new type of structural bracing system and includes a steel core confined within a steel hollow section by a grout infill material. This bracing system utilizes the ductility of the steel more effectively than conventional one. In this study, the earthquake response of the high-rise reinforced concrete (RC) frame structures with buckling-restrained braces were investigated. For this, two RC structures having 9 and 18 stories were taken into account as a case study. The effect of using buckling-restrained braces to protect the structures against earthquakes was studied. As a bracing pattern, diagonal shape buckling-restrained braces were utilized over the height of the RC frames. The nonlinear dynamic time-history analysis was performed on the RC frame structures before and after inclusion of buckling-restrained braces. Different ground motion records, namely, 1999 Chi Chi, 1999, Hector Mine, and 1999 Düzce, were used in the analysis. It was concluded that the use of buckling-restrained braces over the frame height was found to have a significant effect on the seismic behavior of the structures. Buckling-restrained bracing cases exhibited lower displacement and more uniform inter-story drift demands compared to the cases without buckling restrained braces.