Visualization and determination of the geometrical parameters of frieze yarns
Frizeli halı ipliklerinin görüntülenmesi ve geometrik parametrelerinin belirlenmesi
- Tez No: 382651
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN KAPUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Frizeli iplik, Kıvrım sayısı, Kıvrım geometrisi, Görüntü işleme, Oluşturulmuş Algoritma, Frieze carpet yarn, Crimp count, Crimp geometry, Image processing, The developed algorithm
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Halı üretiminde yaygın olarak halı iplikleri kullanılmaktadır. Halı endüstrisindeki rekabet şartları üreticileri yeni iplik türü üretmeye yöneltmiştir. Bu amaçla, halı ipliklerinin belirli işlemlerden geçirilmesi ile frizeli/kıvrımlandırılmış halı ipliği adı verilen yeni bir iplik türü üretilmektedir. Bu kıvrımlı/frizeli yapı değişik geometrik yapılarda olup halıya yanar dönerli bir görünüm vermektedir. Kıvrım yapıları halı görünümünü etkilediğinden sayıları ve geometrik yapıları önem kazanmaktadır. Kıvrım yapılarının geometrik şekilleri farklı ve halı sanayisinde insan gözüyle, öznel olarak değerlendirildiğinden kıvrım sayılarının belirlenmesi esnasında karışıklıklar yaşanmaktadır. Karışıklıklar iplik üzerindeki kıvrım yapılarının gerçekte kaç tane olduğu konusunda belirsizliklere neden olmaktadır. Bu tezin temel amacı frizeli halı ipliklerinin kıvrım sayılarını görüntü işleme algoritmaları geliştirerek nesnel olarak belirlemeye çalışmaktır. Bu tez kapsamında kıvrım yapısının sayılarını belirlemek ve benzerliklerini değerlendirebilmek için algoritmalar geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritmaların kullanılabilmesi için digital kamera, bilgisayar ve beyaz zeminli platformdan oluşan basit bir görüntüleme sistemi oluşturulmuştur. Geliştirilen algoritmalar ve görüntü işleme algoritması yardımıyla iplik örneklerinin farkları kolaylıkla tespit edilmiş ve sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Carpet yarns have been commonly used in the carpet industry. Producers have been required to generate a new type of yarn by the competitive conditions in the carpet industry. To achieve this, carpet yarns have been passed by a particular process. With this process, a new type of yarn, called frieze/crimped carpet yarn, has been obtained. This crimp/frieze structure have different geometric shape and affect the opalescent effect on the carpet. The crimp count and geometric shape become important as it affects the carpet's appearance. In the carpet industry, crimp structure has been evaluated by human eye. This subjective evaluation causes confusion when determining the crimp count. These results cause the uncertainty about how much crimp count is available on the yarn. This main aim of this thesis is to develop an image processing algorithm to evaluate the frieze carpet yarn's crimp count objectively. As a part of this thesis, the algorithms have been developed to evaluate the crimp count and similarity to each other. With the developed algorithm, a basic vision system that consists of a digital camera, a computer and a platform with white ground have been used. With the aid of the developed algorithm and with the image processing algorithm, crimp count and difference of crimp structure the yarns samples were easily determined and the results were presented.