Development and application of novel nanocapsules for new generation antibacterial nonwovens
Yeni jenerasyon antibakteriyel dokusuz yüzeyler için yenilikçi nanokapsüllerin geliştirilmesi ve uygulanması
  1. Tez No: 382652
  2. Yazar: HATİCE İBİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DAŞDEMİR, DOÇ. DR. CEM GÜNEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nanoparçacıklar, nanokapsüller, nanokapsülasyon, medikal tekstiller, antibakteriyel, nanoparticles, nanospheres, nanocapsules, nanoencapsulation, medical textiles, antibacterial
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tekstiller özellikle bakterilerin bulunduğu mikroorganizmaların yaşaması için ideal ortamlardır. Antibakteriyel karakteristiğe sahip, dış çevre ile giyinen kişi arasında kalkan görevi görebilecek ve enfeksiyonlardan kişiyi koruyabilecek tekstillere ihtiyaç vardır. Uzun süreli antibakteriyel etkinlik ve daha az fonksiyonel ajan kullanımı bu tekstiller için istenen özelliklerdendir. Fonksiyonel kapsüller bu ihtiyaçların hepsini karşılayabilmektedirler. Mikrokapsülasyon metodu ile bu kapsüllerin üretimi daha çok yeni olmasına karşın bu metot oldukça kompleks ve tekrar üretilebilirliği zordur. Nanokapsülasyon yenilikçi ve umut verici bit metottur. Mikrakapsülasyonun dezavantajlarını elimine etmekle beraber birçok avantaj da sağlamaktadır. Bu metot fonksiyonel tekstiller için yüksek bir potansiyele sahip olmasına rağmen henüz tekstil uygulamalarında kullanılmamıştır. Bu çalışmada ise nanokapsülasyon metodu kullanılarak nanokapsüller, PLA (kabuk) ve bitki ekstresi (çekirdek) ile oluşturulmuştur. Nano boyutlarda, düzgün, küresel PLA parçacıklarının ve nanokapsüllerinin üretilmesi için solüsyon ve proses parametreleri optimize edilmiş ve üretilen nanokapsüllerin morfolojik (SEM, FESEM ve TEM) ve boyutsal (Nanosizer) analizleri yapılmıştır. Bu çalışmayla istenen boyut ve morfolojide nanokapsüller oluşturularak başarılı bir şekilde kumaşa aplike edilmiş ve tatmin edici seviyede antibakteriyellik elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Textiles are ideal environment for microorganisms to grow especially for bacteria. Therefore, medical textiles should have antibacterial characteristics to protect its wearer from cross infection. Long term durability for the antibacterial efficiency and usage of less functional agent are desired properties for these textiles. Functional capsules can fulfill these necessities. These capsules have recently been formed using microencapsulation method. But this method has some disadvantages like complexity, reproducibility, polydispersity, etc. Nanoencapsulation is a novel and promising method that can eliminate these disadvantages and provides several advantages. Although it provides a huge potential for obtaining functional textiles, there has not been any study available for the application of them on textiles. In this study, nanocapsules were produced with Polylactic acid (PLA, shell) and plant extract (core) via nanoencapsulation. Solution and processing parameters were optimized to obtain nano sized smooth spherical PLA particles and nanocapsules. For this purpose, characterization of solutions, morphological (SEM, FESEM and TEM) and dimensional (Nanosizer) analyses of nanoparticles and nanocapsules were performed. Our findings showed that nanocapsule formation with desired capsule morphology and size was achieved. These capsules were also successfully applied on to textiles which yielded satisfactory antibacterial efficiencies.