Work zone safety audit and case study in Kano, Nigeria
Karayolu çalışması alanı güvenlik kontrolü ve Kano, Nijerya'da bır örnek çalışma
- Tez No: 382805
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMHUR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yol Çalışması alanı, yol çalışma alanı güvenlik etüdü, Work zone, Work zone safety audit
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Motorlu taşıt kullanımındaki artan talepler, yeni karayolu gereksinmeleri ortaya çıkardığı gibi mevcut karayollarının iyileştirilmesi ve buna bağlı olarak daha fazla yol çalışması alanı yaratılması sonucunu doğurmaktadır. Bu tür çalışma alanları yol kullanıcıların yaşam ve güvenliklerine daha fazla tehlike yaratıkları gibi alanda çalışanların da güvenliklerini olumsuz etkilemektedir. Bu tez araştırması, inşaat aşamasında yol çalışması alanı güvenlik etütleri konusunu değerlendirmektedir. Yol çalışması alanı içindeki trafiğin etkin ve güvenli bir biçimde yönlendirilmesine ilişkin, bu alan içerisinden hareket eden yol kullanıcıları, alan içinde çalışan görevliler ile ekipmanın güvenliğini geliştirecek değişik yol güvenliği uygulamaları, bu araştırma içinde gözden geçirilmiştir. Nijerya içindeki bir karayolu üzerinde yer alan çalışma alanı içinde bir örnek araştırma gerçekleştirilerek; yerleştirilmiş geçici trafik kontrol cihazlarının düzenli bakım eksiklikleri ve yol kullanıcılarının trafik yönetim ve hız kurallarına uymamaları gibi hususlar, çalışma alanlarında ortaya çıkan temel tehlike yaratan unsurlar olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The continuing increase in vehicles demand resulted in the construction of new roads as well as improvement of the existing ones, hence creating more work zones. These work zones poses more dangers to the life and safety of road users and the workers performing various tasks. This thesis research reviews the concept of work zone safety audit at construction stage. The various safety measures for efficiently and safely guiding traffic through the work zone, improving the safety of workers, equipment, and the road users traversing through the work zone were also reviewed. A case study on a Nigerian highway was conducted where lack of regular maintenance of the installed temporary traffic control devices, non-compliance with standards, human behaviors like over speeding, disregard to traffic rules in the work zone were identified to be the major causes of all hazards within the work zone.