Evaluation of basic design education at METU Department of Industrial Design
ODTÜ Endustri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nde verilen temel tasarım eğitiminin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 383014
  2. Yazar: ÜMİT BAYIRLI
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. DALSU ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: temel tasarım, tasarım eğitimi, bilginin edinimi ve aktarımı, basic design, design education, acquisition and application of knowledge
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Temel Tasarım, tasarım eğitimi adına çok önemli bir derstir. Eğitimin birinci yılında verilen bu ders öğrencilere tasarımın teori, pratik ve iletişim kavramlarını sunar ve gelecekteki eğitim hayatları ve kariyerleri doğrultusunda ileri düzey özelleşmiş bilgilerin edinilebilmesi için bir temel oluşturur. Ancak bu dersin öğrenciye kazandırdıkları, tasarım eğitimine katkısı ve uygulanış yöntemi öğrenciler, eğitimciler, tasarımcılar ve araştırmacılar tarafından çeşitli nedenlerle eleştirilmektedir. Tasarım eğitimi için temel niteliğinde olması gereken bu derse yönelik eleştirilere rağmen, dersin nasıl geliştirilebileceği üzerine çok az sayıda çalışma vardır. Bu nedenle, temel tasarım eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü kapsamında değerlendiren, bölüm öğrencileri ve öğretim elemanlarının katıldığı iki aşamadan oluşan bir çalışma yapılmıştır. Bu dersin başlıca sorunlarını belirlemek amacıyla, çalışmanın sonuçları literatürde belirtilen sorunlar göz önünde bulundurularak incelendi ve dersin geliştirilmesi için öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
Basic Design is a crucial course for design education. This course is offered in the first year to initiate students to the theory, practice and communication of design and to lay a basis on which more advanced and specialized knowledge will be gathered throughout the rest of their design education and careers. However, the course's results, influence in design education and methods of conduct receives many criticisms from students, educators, designers and researchers. Even though the course plays a founding role in design education and is criticized for not being successful, there are very few studies on how this course should be formulated or updated. For this reason, a study is conducted in two stages with the students and instructors of METU Department of ID in order to assess basic design education within the scope of this department. The results of the fieldwork are examined in consideration of the criticisms found in literature to determine the major problems of this course and to offer suggestions for improvement.