Investigation on column strengths in steel unbraced frames laterally restrained by elastomeric bearings using the AISC code
Yanal ötelemeye karşı elastömerlerle donatılmış çelik çerçevelerin AISC şartnamesine göre kolon kapasitelerin irdelenmesi
  1. Tez No: 383072
  2. Yazar: OMAR ISSA OMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burkulma Boyu, Etkin Boy Yöntemi, Stabilite Çapraz, Elastik Burkulma Yükü, Çerçeve Stabilitesi, Effective Length, Effective Length Method, Stability Bracing, Elastic Critical Buckling, Frame Stability
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çerçeve stabilite analizlerinde elastomer mesnetlerin katkıları çok nadiren gözönüne alınmaktadır. Eğer tasarımcı elastomer mesnetlerin katkısını almayı tercih ederse, sözkonusu çerçevenin yanal öteleme durumunu sınıflandırmak oldukça zorlaşmaktadır. Bu yüzden geleneksel stabilite analiz yöntemleri, örneğin Etkin Boy Yöntemi (ELM), bu tür yapılara direk olarak uygulanamamaktadır. Bu nedenle eğer tasarımcı çerçevenin yanal öteleme durumu hakkında bir yorum yapamıyorsa, analizlerde direk analiz metodu kullanılması gerekliliği vardır. Bu tezde, tasarımcılar tarafından kolaylıkla kullanılabilecek metotlar üzerine bir çalışma yapılacaktır. Çalışma boyunca son dönemlerde yayımlanan standart ve/veya şartnameler incelenerek çerçeve stabilite analizlerindeki son gelişmeler mercek altına alınacaktır. Bu amaçla, AISC?nin en son yayımlanan versiyonundaki (ANSI/AISC 360-2010) ve Stabilite Araştırma Konseyi Klavuzundaki (SSRC-2010) kod hükümleri kullanılacaktır. Bahsi geçen kaynaklar kullanılarak B2 katsayısı, çapraz tasarım hükümleri ve K faktörlerini belirlemede olası ticari yazılım kullanım olanakları incelenecektir. Bu çalışma boyunca, bir dizi elastomer mesnet barındıran örnek çerçeveler üzerinde analizler gerçekleştirilecektir. Son olarak bu tezin amacı çerçeve tiplerinin ekonomiye etkisini incelemek yerine tasarımcı mühendisler tarafından kullanılabilecek metotların karşılaştırmasını yapmaktır.
Özet (Çeviri)
The restraint provided by elastomeric bearings to frames is rarely taken into account in frame stability design. If taken into account, then the consideration that the restraint they introduce might influence sway condition of the frame makes it harder to classify the frame as braced or unbraced .Conventional methods of stability analysis, e. g the Effective Length Method(ELM), which relies on such a classification, can not be readily applied in its analysis, and advanced or more general methods such as the Direct Analysis Method (DAM) will be necessary, unless the sway condition is assumed by some judgement. In this thesis, these later methods are not considered, and the objective is to study methods that are simple to use in design offices. The approach is therefore to scan codes and specifications for latest developments in frame stability design, in the context of ELM. For this purpose, code provisions in the latest AISC specification(ANSI/AISC 360-2010) and recommendations in Structural Stability Research Council?s guide(SSRC-2010) have been selected. Sway index B2, bracing design provisions and possible use of commercial software for determination of K-factors are investigated. In the investigation, a realistic set of frames, with features of frames in a building likely to be equipped with such bearings, have been selected and analysed. This study focuses on potential methods and means that are available to a designer and not on economy of design or variations in framing configurations, and is therefore not comparative.