An Experimental investigation on the minimum confinement reinforcement requirement of spiral columns
Fretli kolonların en az sargı donatısı gereksinimi üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 90660
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNÜY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fretli Kolon, Bileşik Eğilme ve Eksenel Yük, Hacimsel Fret Oram, Akma Dayanımı, Süneklik Artışı, Deney VI, Spiral Column, Combined Bending and Axial Load, Volumetric Ratio of Spiral, Yield Strength, Ductility Enhancement, Testing IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz FRETLİ KOLONLARIN EN AZ SARGI DONATISI GEREKSİNİMİ ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA Baran, Mehmet Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney Özcebe Aralık 1999, 145 sayfa Bu tezde, bileşik eğilme ve eksenel yük altındaki fretli kolonların en az sargı donatımı gereksinimi incelenmiştir. Tezin amacı Ersoy ve Özcebe tarafından önerilen denklemi deneysel olarak test etmek ve sonuçlan ayrıntılı açıklamak olduğundan sekiz adet fretli kolon numuneleri bileşik eğilme ve eksenel yük altında test edilmiştir. Dört deney elemanı Türk ve Amerikan Yönetmeliklerinde yer alan iki denklemden birine göre hazırlanırken diğer dört deney elemanı da Ersoy ve Özcebe tarafından önerilen denkleme göre hazırlanmıştır. Bu çalışmadaki deney elemanlarının değişken parametreleri fret hacimsel oranı (yönetmelik ve önerilen denklemlere göre hesaplanan), toplam beton alanının çekirdek beton alanına oram ve fretin akma dayanımı idi. Yönetmelikte verilen ve eksenel yüklenmiş kolon davranışım esas alan denklemlere göre hazırlanan kolon numunelerinin deney sonuçlan önerilen vede eksentrik yüklenmiş kolon davranışını esas alan denkleme göre hazırlanmış kolon numunelerinin deney sonuçlan ile karşılaştınlmıştır. Şu sonuçlara varılmıştır; - Bu ve bundan önceki bir tezde [26] gerçekleştirilmiş kolon numunelerinin deney sonuçlarına göre, değişik akma dayanımlarma sahip üç değişik fretli dairesel kolon numuneleri yönetmelikteki denklemlere (Denklemler 3.15 ve 3.16) göre değil de önerilen denkleme (Denklem 3.28) göre hazırlandıklarında daha sünek bir davranış sergilemişlerdir. Fret miktan, fret aralığı fretli kolonların sünekliğini etkilemektedir. Fretli kolonlarda sünek bir davranış elde edebilmek için, fret aralığı ile ilgili limitler olmalıdır. Çünkü fret aralığı azaldığında süneklik artmaktadır. - Bu konuda daha fazla analitik ve deneysel çalışmalar yapılması tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON THE MINIMUM CONFINEMENT REINFORCEMENT REQUIREMENT OF SPIRAL COLUMNS Baran, Mehmet M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güney Özcebe December 1999, 145 pages In this study, minimum confinement reinforcement requirement of spiral columns under combined bending and axial load was investigated. Since the object of this study was to test the proposed equation by Ersoy and Özcebe [1] experimentally and to report the results comprehensively, eight spiral column specimens were tested under combined bending and axial load. Four specimens were designed according to one of the equations used in the Turkish and American codes and the other four specimens were designed according to the equation proposed by Ersoy and Özcebe. The variable parameters used in this study were the volumetric ratio of spiral steel (calculated by the code and the proposed equation), the ratio of the gross concrete area to the confined core area and the yield strength of the spiral steel. Test results of the columns designed according to the current Code equations, based on the axially loaded uicolumn behavior, are compared with the test results of the columns designed according to the proposed equation, based on the eccentrically loaded column behavior. It was found out that; - According to the results of the tests conducted in this and in an earlier study [26], circular columns with three types of spiral steels having different yield strengths behaved in a more ductile manner when designed according to the proposed equation (Equation 3.28) instead of current code equations (Equations 3.15 and 3.16). - The amount of spiral steel, spacing of the spiral steel used was affecting the ductility enhancement of the spiral columns. In order to achieve a ductile behavior for the spiral columns, there had to be limitations on the spacing of the spiral steel. Because as the spiral spacing decreased, ductility increased. - It is recommended that further analytical and experimental studies should be performed on this subject.