Ginkgo biloba ekstresinin ratlarda gürültüye bağlı oluşan işitme kaybını iyileştirici etkisinin odyolojik (DPOAE ve ABR), biyokimyasal (DNA hasarı, TAS, TOS, OSI) parametrelerle incelenmesi
Studying of curative effects of ginkgo biloba extract on rats with noise induced hearing loss via audiological (DPOAE and ABR) and biochemical (DNA damage, TAS, TOS, OSI) parameters
- Tez No: 383168
- Danışmanlar: DOÇ. BİLGEHAN BUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ginkgo Biloba, Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı, rat, DPOAE, ABR, Oksidatif Stress, DNA Hasarı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ginkgo Biloba Ekstresinin Ratlarda Gürültüye Bağlı Oluşan İşitme Kaybını İyileştirici Etkisinin Odyolojik (DPOAE ve ABR), Biyokimyasal (DNA Hasarı, TAS, TOS, OSI) Parametrelerle İncelenmesi, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Doktora Tezi, Ankara Gürültüye maruziyet sonrası kandaki düzeyleri artan reaktif oksijen radikalleri, kokleada kan akımını azaltmakta ve işitme kaybına neden olmaktadır. Çalışmadaki amacımız; klinik kullanımı olan, güçlü antioksidan etkiye sahip ve 1 saat süreyle uygulanan gürültü ile oluşturulmuş GBİK üzerinde önleyici etkisi ortaya konan Ginkgo Biloba ekstresinin (1) gürültüye bağlı işitme kaybını iyileştirmedeki etkisini incelemektir. Çalışmamızda 32 Sprague Dawley dişi rat dört gruba ayrılmıştır. Çalışmanın başlangıcında ratların elektrofizyolojik ölçümleri yapılmıştır. Grup 1'e bazal ölçümlerden sonra sadece 8 saat boyunca 100 dB SPL' de geniş band gürültü uygulanmıştır. Grup 2 'ye birinci günden başlamak üzere 21 gün boyunca sadece EGb 761 ekstresi uygulanmıştır. Grup 3'e Bazal ölçümler yapıldıktan sonra 8 saat boyunca 100 dB SPL' de geniş band gürültü uygulanmış ve birinci günden başlamak üzere 21 gün boyunca günde EGb 761 ekstresi uygulanmıştır.Grup 4'e gürültü ve/ veya herhangi bir EGb 761 uygulaması yapılmamıştır. Çalışmanın 21 gün süren odyolojik ölçümlerin yapıldığı işitsel takip aşaması bittikten sonra biyokimyasal parametreler çalışılmıştır. Sonuçlarımız göstermiştir ki; EGb 761 uygulaması gürültüye bağlı düşüş gösteren işitme eşikleri üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Gürültüye bağlı DNA hasarı oluşmaktadır. Gürültü TOS (Total Oxidant Status) değerlerini yükseltmektedir. EGb 761 uygulaması gürültüye bağlı artış gösteren kan TOS düzeylerini düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
Studying of Curative Effects of Ginkgo Biloba Extract on Rats with Noise Induced Hearing Loss via Audiological (DPOAE And ABR) and Biochemical (DNA Damage, TAS, TOS, OSI) Parameters, Audiology and Speech Pathology Programme, PhD Thesis, Ankara After noise exposure reactive oxygen radicals reduce blood flow in cochlea and induce hearing loss. İn this study our aim is research curative effect of EGb 761 extract that is used in clinically and preventive effect has already shown on NIHL which was produced by 1 hour noise exposure (1). 32 Sprague Dawley female rats which seperated 4 groups had been included in our study. At the begining of the study electrophysiological measurements had been measured from all of rats. During 8 hours at 100 dB SPL wide band noise was exposed to Group 1 after basal measurements without EGb 761 implementation. After basal measurements, from 1 st day to 21 st day, during 21 days EGb 761 extract had given to Group 2 which didnt exposed to noise. After basal measurements Group 3 was exposed to wide band noise during 8 hours at 100 dB SPL. İn this day after measurements EGb 761 extract was started to given to the group which continued during 21 days. Group 4 had never exposed to noise and / or EGb 761 extract. After finished 21 days audiologic part of our study which includes audiologic measurements biochemical parameters were studied. Our results showed that; EGb 761 has therapeutic effect on NIHL. Noise exposure causes DNA damage. Noise causes values of TOS get higher. Higher TOS values are getting lower by using of EGb 761.