Terapötik abortus uygulanan kadınların abortus sonrası anksiyete, depresyon, sosyal destek düzeylerinin ve hemşirelik bakım gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of anxiety, depression, social support levels and nursing care requirements for women whom therapeutic abortion was applied
  1. Tez No: 383183
  2. Yazar: CANSU AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: terapötik abortus, hemşirelik bakımı, depresyon, anksiyete, sosyal destek, therapeutic abortion, nursing care, depression, anxiety, social support
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Akdağ, C., Terapötik Abortus Uygulanan Kadınların Abortus Sonrası Anksiyete, Depresyon, Sosyal Destek Düzeylerinin ve Hemşirelik Bakım Gereksinimlerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2014. Araştırma terapötik abortus uygulanan kadınların anksiyete, depresyon, sosyal destek düzeylerinin belirlenmesi ve hemşirelik bakım gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla kesitsel tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma Ankara il sınırları içinde yer alan bir üniversite hastanesi ve bir eğitim araştırma hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, belirlenen hastanelerde, 10-20.gebelik haftalarında, 11 Mart- 31 Ağustos 2014 tarihleri arasında terapötik abortus yapmış 60 kadın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, veri toplama formu, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Bağımsız Gruplarda“t”Testi, Korelasyon Analizi, Mann-Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve parametrelerin normal dağılıp dağılmadığını test etmek için Shapiro-Wilk Normallik Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre terapötik abortus sonrası hemşirelik bakım uygulamalarından en çok, son adet tarihlerinin sorulduğu (%95), ön değerlendirilmelerinin yapıldığı (%78.3), vajinal kanamalarının değerlendirildiği (%60) belirlenmiştir. Terapötik abortus sonrası hemşirelik bakım uygulamalarından ağrılarının kontolü (%45.0), işlem süresince psikolojik destek sağlanması (%68.3), siklusun geri döneceği zaman (%70), taburculuk eğitiminde enfeksiyonun önlenmesi ve enfeksiyon belirtileri (%73.3), komplikasyon durumunda nereye başvurması gerektiği (%60.0) ile ilgili bilgi almak istediklerini ifade etmişlerdir. Terapötik abortus sonrası kadınların sosyal destek puanları orta düzeyde belirlenmiştir. Kadınların yarısından çoğunun anksiyete yaşadığı (%61.7), anksiyete puan ortalamalarının yüksek olduğu (10.8±3.7) ve kadınların çoğunun depresyon belirtileri gösterdiği (%85.0), depresyon ortalamalarının yüksek olduğu (10.4± 3.9) belirlenmiştir. Kadınların aile ve arkadaş destekleri ile anksiyete ve depresyon ortalamalarının arasındaki fark ve kadınların eş desteği ile anksiyete puanları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmasına karşın (p0.05). Terapötik abortus uygulanan kadınların anksiyete ve depresyon düzeylerinin yüksek olması nedeniyle, kadınların psikolojik olarak desteklenmesinin sağlanması önerilmektedir. Terapötik abortus sonrası hemşirelerin kadınların sosyal destek sistemlerini tanımalarının sağlanması, kadının ailesi, arkadaşları ve eşini sürecin içine dâhil ederek, kadınların sosyal destek sistemlerini güçlendirmelerine ilişkin bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Akdağ, C., Determination of Anxiety, Depression, Social Support Levels and Nursing Care Requirements for Women Whom Therapeutic Abortion was applied. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Obstetrics and Gynecology Nursing Programme, Master Thesis, Ankara, 2014 This cross sectional decsripitive research was counducted with aim of this study is to determine the anxiety, depression, social support levels and nursing care requirements for women whom therapeutic abortion had been applied. The study was conducted in a university hospital located in the province of Ankara and educational research hospital. 60 women for whom therapeutic abortion had been applied between the dates of March 11 – August, and also who have a 10 to 20 weeks of pregnancy consists the sample of this research. Data collection form, the Hospital Anxiety and Depression Scale and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support were used as a collection tools. Analysis of the data was carried out using the Independent Group“t”Test, Correlation Analysis, Mann-Whitney U Test, One-way analysis of variance to test and the Shapiro-Wilk normality test whether the parameters are normally distributed. According to the research results during the aftercare implementation after the therapeutic abortion, it was detected that the question of the date of the last menstrual period (95.0%), preliminary assessment that they were made (78.3%), the evaluation of vaginal bleeding (60.0%) were applied. The sample women were requested information regarding nursing aftercare applications which are control of pain (45,0%), psychological support during the process (68,3%), the siclus return cycle (73,3 %), prevention of infection in the discharge education and signs of infection (60%). After therapeutic abortion nursing care practices were control of the pain (45.0%), providing psychological support during the process (68.3%), the siclus return cycle (70.0%), prevention of infection in the discharge education and signs of infection (73.3%), have stated that they want to get information about it should apply where the event of complications (60.0%). After therapeutic abortion women's social support scores were determined intermediately. More than half of the women experienced anxiety (%61.7),anxiety score was higher on average (10.8±3.7) and also many women experienced depression (%85), depression score was higher on average (10.4± 3.9). The relationship between anxiety and depression in women with family and friend support was significant (p 0.05). Due to the high level of anxiety and depression in women undergoing therapeutic abortion, support to women psychologically is suggested. After therapeutic abortion, it is suggested that acquaintance of nurses to social systems. Increasing awareness of women regarding the social support systems that enhanced with participation of family, spouse and friends is suggested.