Reading Turkish urbanisation through socio-economic residential segregation in 15 cities
Türkiye kentleşmesinin 15 kentin sosyo-ekonomik yerleşimsel ayrışma üzerinden okunması
  1. Tez No: 383274
  2. Yazar: ELA ATAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. OĞUZ IŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yerleşimsel/Mekansal Ayrışma, Sosyo-Ekonomik Ayrışma, Kentleşme, Türkiye Kentleri, Anadolu Kentleri, Kentsel Coğrafya, Residential/Spatial Segregation, Socio-Economic Segregation, Urbanisation, Turkish Cities, Anatolian Cities, Urban Geography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bölgesel eşitsizlik, sosyo-ekonomik farklılıklar, etnik ve kültürel ayrımlar gibi sınıflaşmanın pek çok biçimde kendini gösterdiği Türkiye'de, ayrışmanın doğasını anlamak şüphesiz başlı başına önemli ve değerli bir çabadır. Buna rağmen Türkiye'de ayrışmayı doğrudan ele alan az sayıda çalışma yer almakta ve bu az sayıdaki çalışmalar bile ülkenin öncü kentleri olan İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki kentlere ait ayrışma deneyimlerine değinmekten uzak kalmaktadır. Bu tez çalışması, örneğin, Türkiye kentleşmesinin, endüstrileşmesinin ve bu süreçlerde etkili sosyal, ekonomik ve kültürel dinamiklere dair bildiğimiz çoğu şeyin söz konusu öncü kentlere ait süreçler olduğunu ve ülkede farklı kentsel süreçlerin, farklı aktörler arasında farklı türden bir aradalıkların, Türkiye'de farklı kent gelişme hikayeleri çıkarabileceği üzerine neredeyse hiç bir anlayış geliştirilmediğini göstermektedir. Oysa ki 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan Anadolu Kaplanları'nın kendilerine özgü endüstrileşme deneyimi bile ülkede öncü kentler için çizilen kentleşme pratiklerine uymayan, farklı türden ve özgün kentleşme deneyimleri olabileceğine dair güçlü bir kanıt olarak görülebilir. Tezin temel argümanı, Türkiye'de işleyen farklı türden ve özgün kentsel süreçlerin, ülkedeki farklı kentlerin sosyo-ekonomik statüye bağlı ayrışma deneyimleri üzerinden okunup, anlaşılabileceği üzerine kurulmuştur. Bunu yaparken ise tez çalışmasında ülkenin az bilinen bölümü olan geniş bir Anadolu coğrafyasına ışık tutmak önemli görülmekte, yerleşimsel ayrışma, farklı kentsel dinamikleri olan 15 kent -Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Samsun- üzerinden incelenmektedir. Ayrıca tezde incelenen dönem“büyük dönüşüm”olarak tanımlanabilecek dönemin başlangıcı olan 2000 senesidir. Bu da aynı zamanda Türkiye kentlerine ait dönüşüm öncesi son bir fotoğraf elde etme fırsatı anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey where segregation reveals itself in many forms, such as regional inequalities, socio-economic differences, and ethnic and cultural divisions, understanding the nature of segregation is, no doubt, an important and worthy effort by itself. Nevertheless, there are very few studies dealing directly with the question of segregation in Turkey and even these studies have not yet addressed the question of segregation in the cities other than the greater metropolises such as İstanbul, Ankara and İzmir. The thesis shows, for instance, that much we know about the Turkish urbanisation, industrialisation and the effective social, economic and cultural dynamics in these processes are in the context of the major cities and there is almost nowhere an understanding that different urban processes, a different set of coalition among the agents in different urban settings might lead to a different story of urban development in Turkey. However, the unique industrialisation experience of the so-called Anatolian Tigers in the late 1980s seems to be a strong evidence to think about the existence of indigenous urban processes which may not fit the patterns offered for the practices of the major cities. The main argument of the thesis is structured around the claim that the peculiarities of urban processes at work in Turkey can be read and understood through socio-economic residential segregation in different cities. In doing so, the thesis deems it crucial to shed light on the rare-known part of the country, a larger Anatolian geography, and examine residential segregation in 15 cities with different urban dynamics namely Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin and Samsun. Moreover, the period examined in the thesis is the year of 2000, the beginning of what is defined as the“great transformation”in the country and this provides an opportunity to get the final snap-shot of Turkish cities before the transformation.