Job satisfaction and its relation with perceived workload: An application in a research institution
İş tatmini ve algılanan iş yükü ile ilişkisi: Bir araştırma kurumunda uygulama
- Tez No: 383293
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA CANAN ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, İş Tatmini Kuramları, Faktör Analizi, Zihinsel İş Yükü, NASA-TLX, Job Satisfaction, Job Satisfaction Theories, Factor Analysis, Mental Workload, NASA-TLX
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tezin amacı, bir kamu kuruluşunda çalışan kişilerin iş tatminlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve tatmin düzeylerinin hem genel anlamda hem de boyut bazında ortaya konulmasıdır. Kapsamlı bir literatür taraması sonucunda, Spector tarafından geliştirilen İş Tatmini Anketini (JSS) baz alan ve Türkçe sorulardan oluşan mevcut bir ankete bir iş tatmini anketinde yer alması gerektiği düşünülen diğer konularla ilgili sorular ilave edilerek 70 soruluk bir iş tatmini anketi oluşturulmuştur. Söz konusu ankete zihinsel iş yükünü ölçmek üzere literatürde sıkça kullanılan bir ölçek olan NASA-TLX anketi iliştirilmiş, böylece iş tatmini anketi doldurulurken algılanan iş yükünün anketin sonucunda ortaya çıkan, bireyin genel iş tatmini düzeyiyle bir ilişkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Bir kamu kuruluşunun bünyesindeki bir başkanlık birimi altında çalışan 88 kişiden iş tatmini anketi yolu ile toplanan verilere SPSS 21.0 istatistiksel analiz programı kullanılarak faktör analizi uygulanmış, neticede iş tatminine etki eden 10 faktör elde edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerinin hem genel tatmin düzeyine hem de faktör bazında tatmin düzeylerine etkisi varyans analiz yöntemleriyle (ANOVA-MANOVA) test edilmiştir. Diğer yandan, NASA-TLX ile elde edilen toplam iş yükü skorunun ve 6 adet alt boyutunun genel iş tatmini ile ilişkisi olup olmadığı korelasyon testleri ve regresyon analizi uygulanarak araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, çalışmada kullanılan ankette yer alan sorular ileride yapılacak ölçek geliştirme çalışmalarına ışık tutabilmek amacıyla tartışılmış, ayrıca çalışanların işle alakalı memnuniyet düzeylerine ilişkin bulgulara ve bu hususlarla ilgili yönetime sunulan tavsiyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to determine the factors which affect the satisfaction level of employees and measure these levels by using both global/general and facet approach. For this purpose, a new job satisfaction questionnaire with 70 questions was formed by adding some necessary questions to an existent Turkish survey previously used in a study which is based on Spector's Job Satisfaction Survey (JSS). NASA-TLX questionnaire was attached to the satisfaction survey for measurement of mental workload. Thus, it was aimed to investigate whether there is a relationship between level of mental workload perceived at the time satisfaction is being assessed and general job satisfaction score. By using SPSS 21.0 software, factor analysis was applied on data collected via the satisfaction survey from 88 employees working in a public institution, and 10 factors were obtained. Then, effects of demographic properties of participants on both level of general satisfaction and level of factor satisfaction were tested by using variance analysis techniques (ANOVA-MANOVA). Additionally, whether total workload score and its 6 sub-dimensions are related with general satisfaction was investigated by using correlation tests and regression analysis. In conclusion, especially additional items used in the satisfaction questionnaire were discussed in order to light the way for future studies aiming to develop new job satisfaction scales. Moreover, findings about satisfaction level of employees and recommendations for management were presented.