Kamu hizmetinin değişkenliği ilkesi
Principles of vari̇abi̇li̇ty of the public service
  1. Tez No: 383452
  2. Yazar: AHMET BAĞRIAÇIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. BURAK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, Değişkenlik (Uyum) İlkesi, Anayasa, Hukuki Güvenlik İlkesi, İmtiyaz Sözleşmesi, İdarenin Takdir Yetkisi, İdarenin Sorumluluğu, Public Service, Variability (Compliance) Policy, Constitutional, Legal Security Policy, the Concession Agreement, at the discretion of the Administration, the Administration Responsibility
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmanın konusu kamu hizmetinin değişkenliği ilkesidir. Bu ilkeyle ilgili ulusal düzeyde daha önce detaylı bir incelemenin yapılmamış olması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmakta olup ilk bölümde, değişkenlik ilkesinin ulusal ve uluslararası alandaki yeri ve önemi, değişkenlik ilkesi gereği hizmetten faydalanan kullanıcının idareden hizmetin yeni gelişmelere uyarlaması için talepte bulunup bulunamayacağı, talebin idari müracaatlar açısından incelenmesi, idarenin takdir yetkisinin talebin reddine etkisi, Anayasanın 65. maddesinin ilkenin uygulanmasına olan yansıması, talebin reddedilmesi halinde mahkemenin vereceği kararın yerindelik denetimi açısından sorgulanması ve idarenin değişiklik yapmaması nedeniyle kullanıcının zarara uğrama ihtimali değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise, idarenin kamu hizmetinde değişiklik yapma ihtimali göz önünde bulundurularak, değişikliğin hukuki güvenlik ilkesine uygunluğu; idarenin değişiklik yaparken takdir yetkisinin sınırı ve bu sınırın aşılması ihtimali; değişiklik sebebiyle zarara uğrayan kullanıcının durumu; özellikle imtiyaz sözleşmesi olmak üzere, idarenin idari sözleşmelerde tek yanlı değişiklik yapma yetkisi ve bu yetkinin kullanılması nedeniyle imtiyaz sahibi zarara uğramışsa bunun nasıl telafi edileceği; değişikliğin muhataplar açısından farklı sonuçları ve değişiklik işlemi veya eyleminin yargı tarafından denetimi ele alınmış ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the variability of the principles of public service. This is not yet a detailed examination before a national level about the principle is the objective of the study. Work consists of two parts and the first part, the variability of the principle of national and international importance in the field, the variability due to the beneficiary from the user administration service policy service request for new developments in the adaptation of applications whether in terms of the administrative investigation of the demand cannot have, the effect of denial of the claim of the discretion of administration, 65 of the Constitution. the implementation of the policy of rejection of the Court's demand, the reflection of the decision of the control does not change of administration in terms of querying and due to the user's probability of damage suffered was evaluated. In the second part, considering the possibility of making changes to the administration; compliance with the legal security policy changes; when making changes to the administrative discretion of the border and the possibility of exceeding the limit; who has suffered damage due to the user's situation changes; especially the concession agreement, the authority to make unilateral changes to the administration of administrative contracts and concessions have been injured due to the use of this authority how this is compensated; judicial control by the different results in terms of change and change process or action interlocutors discussed and examined.