Fransa Ahkam Defteri, 1666-1687, inceleme-metin
The France Provision Registers, 1666–1687, analysis–text
  1. Tez No: 383568
  2. Yazar: EBRU KARAKOYUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MURAT ULUSKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Fransa, Ahkâm Defteri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı-Fransa ilişkilerinin 1666-1687 yılları arasındaki 21 yıllık dönemini içeren sosyal, siyasî ve iktisadî konuları içeren hükümlerin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. 17. yüzyıldaki Osmanlı-Fransa ilişkileri belirlediğimiz tarih aralığında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Defterde yer alan hükümler genel olarak ticarî konularda yoğunlaşmış olup, tüccarların birbirleri ve yerel yöneticiler ile olan münasebetleri, gayrimüslimler arasındaki anlaşmazlıklar, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar, iki devlet halkı arasındaki münasebetler, diplomatlarla ilgili hususlar, din adamları ve ibadet serbestliğine dayanan hükümlerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the studies, the social, political and financial provision's transcription and assessment that is including the 21 year period (1666-1687) of Ottoman And France relation are made. The relation between Ottoman and France in the 17th century, is tried to be studied between the years we have determined. The provisions that take place in the register condense on financial subjects and continues with the relation of merchants between each other and with the local administrators, the disagreement among the non-muslims, the troubles take place at customs, the relations in both two states, the matters about diplomatist, the religious men and the liberatiy of worship. Key Word: Ottoman, France, Provisions Register.