Abdulkerim el-Hatib'in et-Tefsiru'l-Kur'anî li'l-Kur'an adlı eseri ve tefsir anlayışı
Tafseer of Abdulkeri̇m el-Hatib, et-Tafseerul Qurani li'l-Quran and his tafseer concept
- Tez No: 383594
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rivayet, dirayet, Kur'an'ın Kur'an ile tefsiri, nesh, müteşabih, Riwayat, dirayat, The interpretation of the Qur'an by the Qur'an, nash, mutasabih (cognate)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Tefsir metodlarının en güzeli olarak nitelenen 'Kur'an'ın Kur'an'la tefsiri', ilk bakışta metnin yine metin yoluyla anlaşılmasıdır. Bu düşüncenin kökleri İslam'ın ilk asırlarına kadar gitmektedir. Muhtemelen bu metodla kastedilen, İslam dünyasının, gelişimine engel olan düşüncelerden, kanaatlerden sıyrılması için müslümanları sadece Kur'an ile başbaşa bırakmaktır. Son yüzyıl içinde, Kur'an'ı Kur'an ile tefsir ettiği iddiası taşıyan çeşitli tefsirler yayınlanmıştır. Bunlardan biri de, A'in, on altı ciltten oluşan et-Tefsiru'l-Kur'anî li'l-Kur'an adlı eseridir. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmamızda, el-Hatib'in, hayatı, eserleri, tefsiri, tefsir metodunu ve hakkındaki eleştirileri inceledik. Yine tefsirinin rivayet ve dirayet açısından özellikleri, Abdulkerim el-Hatib'in Kur'an ilimleri hakkındaki görüşlerini araştırdık.
Özet (Çeviri)
The best way to understand a text, however, is that the use of the text. Therefore interpretation of the most beautiful and robust method, the exegesis of the Qur'an with Qur'an again. The roots of this idea goes back to the early centuries of Islam. What is meant by this method, is to have a pure and pure understanding of the Quran. Over the past century, various interpretations of Qur'anic exegesis with the alleged Koran has been published. One of them is Abdulkarim al-Khateeb's work, at-Tafsir al-Qur'an li'l-Quran, which consists of sixteen skin. Our study entry consists of three chapters and a conclusion. In our study, we investigate el-Khateeb's life, works, his tafseer and the criticism about himself. Also, we investigate his tafseer's features, from the point of riwayat and dirayat and his thoughts about the Quran sciences.