İctimâi tefsir açısından Abdülkerim el-Hatîb'in et-Tefsîru'l-Kur'ânî li'l-Kur'ân adlı eseri
The work of Abdulkarim al-Hatib's tafsir named al-Quran li'l-Quran in terms of social tafsir
- Tez No: 758827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAĞIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, İctimâi Tefsir, Abdulkerim el-Hatîb, et-Tefsiru'l-Kur'ân, Tafsir, Quran, Social Tafsir, Abdulkarim al-Hatib, al-Tafsir al-Quran
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yirmi birinci yüzyılda yaşayan toplumların temelini sarsan problemlere çözüm bulmak için bilimsel alanda birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalardan birisi olarak değerlendirilebilecek bu çalışmada da İslam toplumunu ilgilendiren ve bu asırda meydana gelen bazı konular ele alınmıştır. Bu konularla ilgili ayetlerin tefsirine bakılarak ve Abdulkerim el-Hatîb'in yaptığı yorumları değerlendirerek bir sonuça varılmaya çalışılmıştır. Yapılan bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, önemi, metodu, araştırmada yararlanılan kaynaklar hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca Abdulkerim el-Hatîb'in hayatı, eserleri ve genel hatları ile ictimâi tefsir ekolu tanıtılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde söz konusu eserde geçen aileyi ilgilendiren konulardan kocası ölen kadının nafakası, bir mecliste verilen üç talâkın hükmü, mut'a nikâhı, çok eşlilik, toplumsal açıdan ifk hadisesi, celde ve recm cezası gibi ictimâi konular ele alınmıştır. İkinci bölümde ise doğrudan toplumu ilgilendiren ribâ (faiz), borçları kaydetme ve borçlarda şahit tutma, en hayırlı ümmet, vesile ve evliyalara tevessül konularına yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise ele alınan ictimaî konular hakkında bir sonuca varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many scientific studies have been carried out in order to find solutions to the problems that undermine the societies living in the twenty-first century. In this study, which can be considered as one of these studies, some issues that concern the Islamic society and that occurred in this century are discussed. It has been tried to reach a conclusion by looking at the interpretation of the verses related to these issues and evaluating the comments made by Abdulkerim al-Hatib. This study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, information about the subject, importance, method of the research and the sources used in the research are given. In addition, Abdulkerim al-Hatîb's life, works and general lines, and the social tafsir school were tried to be introduced. In the first part, social issues such as alimony of a woman whose husband died, the ruling of three talaqs given in a parliament, mut'a marriage, polygamy, social ifk incident, celda and stoning are discussed. In the second part, the subjects of riba (interest), which are directly related to the society, recording debts and witnessing debts, the best ummah, the means and tawassul to the awliyas are included. In the conclusion part, it has been tried to reach a conclusion about the social issues discussed.