The 'I' in Istanbul: Reflections of American expatriate women on the city and on their conflicts of identity
İstanbul'daki 'ben': Amerikalı kadınların şehir ve kimlik çatışmalarıyla ilgili izlenimleri
- Tez No: 383602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARY LOU O'NEIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sosyoloji, American Culture and Literature, Sociology
- Anahtar Kelimeler: cinsiyet, kültür, kimlik, gender, culture, identity
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Bu tez, İstanbul'da yaşayan Amerikalı kadınların kimlik çatışmalarını incelemektedir.“Cinsiyet”diye bir kategorinin olup olmadığı ve bu kategorinin“öteki”liğe neden olup olmadığı konusunda süregelen tartışmalar da bu tezin kapsamında yer almaktadır. İstanbul'da Amerikalı bir kadın olmak ve“öteki”likle sonuçlanan kültürlerarası çatışmaları deneyimlemek de bu tezin odağında bulunmaktadır. İstanbul'daki cinsiyet yaklaşımlarını ve kültürel uygulamaları ortaya çıkarmak ve bu kadınların kimliklerinin bu şehirde nasıl dönüştüğünü incelemek için 32 Amerikalı kadınla standart görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada yer alan katılımcıların İstanbul'da yaşadıkları süre 2 ay ile 41 yıl arasında çeşitlilik göstermekteydi ve ayrıca bu katılımcılar farklı meslek alanlarında çalışmaktaydılar. Grounded Theory (Gömülü Teori) yöntemiyle yapılan araştırmanın sonucunda ortaya çıkan başlıca tematik kodlar kimliğin inşası, üstünlük ve aşağılık, ötekiliğin silinemeyişi ve küresel ve kutuplaşan kültürlerdir. Toplanan veriler ve yapılan analizler, katılımcıların çok katmanlı kimliklerini bir yerden ötekine taşıdığını göstermektedir. Ne tamamiyle Doğulu ne de tamamiyle Batılı olan bir kültürle karşı karşıya kalan İstanbul'daki bu Amerikalı kadınlar, kendi kimlik sınırlarını genişletmişlerdir. Bu gruptaki Amerikalı kadınlardan“öteki”kategorisinden“bizden birisi”kategorisine geçişi beklenmesine rağmen, Türk bağlamında bu beklenti gerçekleşememiştir. Bu çalışma, yabancı bir coğrafya olarak İstanbul'da yaşayanların“bizden birisi”olarak benimsenme konusundaki uzlaşılamaz tutumu ve bu grubun İstanbul'daki yaşantılarına kendilerine yakıştırılan“yabancı”statüsüyle devam etmekte olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation explores identity conflicts of American expatriate women in Istanbul. The ongoing debate on whether a category as“gender”exists or not and whether this category yields“otherness”or not are within the scope of this study. Being an American woman in Istanbul and experiencing cross-cultural conflicts which result in“otherness”are also in focus. Standardized interviews were held with a group of 32 American women to uncover gender approaches and cultural practices in Istanbul and how the participants' identities transformed in this location. Participants varied in length of tenure in Istanbul, ranging from 2 months to 41 years, and also were employed across a variety of professions. Using Grounded Theory, the major thematic codes that surfaced from the research were related to identities under construction, superiority and inferiority issues, the indelibility of otherness, and globalized vs. polarized cultures. Data and analysis suggest that the participants carried their multiple identities from one location to the other. Having been encountered with a culture which is neither completely Oriental nor fully Occidental, these American women in Istanbul extended their identity borders and boundaries. Even though a shift from American expatriate woman as the“other”to“one of us”was expected by this group, it has not been achieved in the Turkish context. The study concludes that a flexible attitude toward embracing expatriates as“one of us”has not been negotiated, and this group carry on their lives with an enforced status as a“yabancı”(foreigner) in Istanbul.