L'ami de Vincent'te arkadaşlık izleği
Friendship theme in L'ami de Vincent
- Tez No: 383745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arkadaşlık, Şüphe, Ruhsal Çöküntü, Aşk, Friendship, Suspicion, Phychologicial Depression, Love
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Fransız yazarları arasında önemli bir yere sahip olan Fransız yazar Jean Marc Roberts'in L'ami de Vincent (Vincent'in Arkadaşı) adlı yapıtı yazarın tanınmasında çok önemli bir yere sahiptir. Söz konusu yazarın çok sayıda roman türünden eserleri yayımlanmıştır. Sinema sektörü Yazarın L'ami de Vincent (Vincent'in Arkadaşı) adlı yapıtından önemli derecede yararlanmıştır. Bu yapıt Fransa dışındaki yabancı ülkelerde de sinemaya uyarlanmıştır. 21.yüzyıl yazarlarından olan Jean Marc Roberts'in yazdığı L'ami de Vincent (Vincent'in Arkadaşı) adlı yapıt Türkçe'ye çevrilmemiştir. Üzerinde akademik çalışmaların pek yapılmadığı bu yapıtta arkadaşlık izleği yanı sıra aşk ve şüphe izlekleri de tespit edilmiştir. Yapıtta arkadaşlık izleği çok açık bir şekilde göze çarpmaktadır. Yazar, yapıtında doğrudan kendisi olayları anlatmamaktadır. Yapıtın kahramanı olan Albert Palm tarafından olaylar dile getirilmiştir. Yazarın romandaki başkahramanı olan Vincent'in anne ve babasının boşanmış olması ve ayrı ülkelerde yaşıyor olması; Vincent'in hayatında olumsuzluklar yaratmıştır. Bu durum onu farklı dostluklara, arkadaşlıklara ve sevgi arayışları içerisine sürüklemiştir. Anne ve baba sevgisi ve ilgisi olmaması Vincent'te sevgiye duyulan açlık onu sürekli sevgililer değiştiren anne ve babasından göremediği ilgiyi ve sevgiyi tanıştığı arkadaşlarında bulmaya çalışmasına sebep olmuştur. Yapıtta, Jean Marc Roberts'in başkahramanı olan Vincent'ini sevgiye, dosta ve arkadaşa özlem duymuş biri olarak gözler önüne serdiği açık bir şekilde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The work called“L'ami de Vincent”by french author Jean Marc Roberts important among French authors has significant role in being well known of the author. A lot of novels of author being talked have been publised so far. Cinema sector makes good use of this work significantly. Its film has been shown in the other foreing countries apart from France. There is not Turkish translation of L'ami de Vincent written by Jean Marc Roberts, one of the 21.Century authors. Besides the friendship themes, love, suspicion, pschological depression themes are revealed in this novel on which there aren't any academic studies. Wide range expressions can be seen in this work. Friendship themes draw attention clearly. Author doesn't tell the events himself directly. The events are told by Alpert Palm, protagonist of the novel. Vincent's parents having been divorced and their having been living in seperate countries creates negations in Vincent's life. This stiuation drags him into different friendship and pursuits of love. His being deprived of love of parents and their interest and his hunger for love make him a man who is always changing paramours and causes and him trying to find the love in his new freinds. İt's obviously seen that Jean Marc Roberts has displayed his rotogonist, Vincent as a person longing for love and the most loyal friend.