Nurullah Genç'in şiirlerinde dini unsurlar
Religional affairs in Nurullah Genç's poems
- Tez No: 383746
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKERİM DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nurullah Genç, şiir, gelenek, dinî duygu, dinî unsurlar, Nurullah Genç, poem, tradition, religional emotion, religional affair
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Nurullah Genç, 1980 sonrası Türk edebiyatında şiirleriyle ön plana çıkmış bir şahsiyettir. Lise yıllarında başladığı edebî faaliyetlerine ara vermeden devam eden şair, şiirleriyle büyük bir şöhret kazanmıştır. Şairin, şiir vadisinde birbirinden güzel eserlerle yoluna devam etmesi ve gönüllerde taht kurması, elbette ki uzun yıllara dayanan emek ve çabanın bir sonucudur. Bu çalışma, 1980 sonrası Türk şiirinde İslami gelenek içerisinde yer alan ve sanatını da bu geleneğe bağlı kalarak şekillendiren Nurullah Genç'in, şiirlerinde geçen dinî unsurları tespite yöneliktir. Çalışmamızın amacı, tespit edilen bu dinî unsurların Nurullah Genç şiirlerinde ne derece yer aldığını ortaya koymak ve buradan yola çıkarak onun şiir evrenini ve sanatını izah etmektir. Çalışmamızı girişle birlikte iki bölüme ayırdık. Giriş bölümünde din duygusunun Türk şiirindeki yerini dönemler halinde incelemeye çalıştık. Bununla birlikte Nurullah Genç'in kendine örnek aldığı ve sanatından etkilendiği şahsiyetleri, konuya paralel olarak anlatmaya çalıştık. Birinci bölümde, Nurullah Genç'in hayatı ve edebi kişiliği, sanat anlayışıyla birlikte ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, Nurullah Genç'in eserlerinde geçen dinî unsurlar, konuyla ilgili eserlerden ve dinî içerikli sözlüklerden yola çıkılarak tahlil edilmiştir. Çalışmamızı konuya genel bakışımızı ifade eden bir sonuç yazısıyla bitirdik.
Özet (Çeviri)
Nurullah Genç is a figure who is known with his poems published after 1980 turkish literature. The poet who maintained his literary activities during the high school years gained a good fame with his poems. Poet's continuing with precious pieces on the valley of poems and gaining respects is surely the result of great efforts dating back to years This study is intended for identifying religional affairs in the poems of Nurullah genç who designed his art, after 1980, according to the islamic traditions. Main purpose of our study is to reveal how these identified religional affairs take part in Nurullah Genç's poems and by starting from this point of view, explaining his universe of poems and his art. We have divided our study in two parts, its beginning is included. We tried to examine the importance of religional emotions in turkish poems periodically. However, we in paralel, tried to explain the figures by which Nurullah Genç was impressed. In the first section, Nurullah Genç's life and his personality (literary) are handled in addition to his understanding of art. In the second section, religional affairs from Nurullah Genç's arts were examined by starting from works connected to the subject and religional words. We have completed our study with a final article expressing our general point of view towards the subject.