Pendik ilçesine Doğu Anadolu bölgesinden gelen nüfusun göç gerekçeleri ve sosyo–ekonomik sorunlarının tespiti konusunda bir saha araştırması
Pendik district from Eastern Anatolia region reasons for migration of the population and socio-economic problems in the detection of field research
- Tez No: 383759
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Migration to the Pendik district, immigration from Eastern Anatolia Region, Migration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Göç tarihi incelendiğinde; göç, insanların var olduğu günden bugününe kadar geçen sürede hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Göç, dinamik bir süreç olarak toplumların sosyo-ekonomik gelişmesine ve aynı zamanda ilkel toplumların göçle birlikte daha modern bir toplum haline gelmesine yıllarca katkı sağlamıştır. Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra artmaya başlayan göç süreci özellikle 1980'li ve 1990'lı yıllarda yoğunlaşmıştır. 2000'li yıllarda hızı azalsa da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden Türkiye'nin büyük kentlerine doğru göç süreci devam etmektedir. Çalışma Doğu Anadolu Bölgesi'nin yoğun göç verdiği İstanbul'un Pendik ilçesinde uygulanmıştır. Temel amaç Pendik ilçesine göç eden Doğu kökenli nüfusun göç gerekçeleri, sorunları, geri dönmek isteme ve istememe gerekçeleri tespit ederek uygun çözümler önerebilmektedir. Bu amaçla uygulanan 400 anketten elde edilen temel verilere göre; temel göç gerekçeleri iş imkânlarının yetersizliği, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliğidir. Pendik ilçesinde ikamet eden nüfusun yaklaşık %70'inin geri dönme isteğinde olmadığı %30'unun ise geri dönme isteğinde olduğu belirlenmiştir. Yaklaşık %30'luk geri dönme isteğinde olanların varlığı Doğu Anadolu'da ''tersine göç'' çalışmalarının başlatılmasının yararlı olabileceğine işaret etmektedir. Anahtar Kelime: Pendik İlçesi'ne göç, Doğu Anadolu Bölgesinden göç, Göç.
Özet (Çeviri)
When history of immigration analyzed; immigration has been an essential part of human life from its existence to the present. Immigration, as a dynamic process, has contributed socio-economic developments of societies and grown primitive societies into more contemporary conditions for ages. Immigration process which increased after 1950's in Turkey, especially became intense in 1980's and 1990's. Even though the immigration decelerated in 2000's, immigration process from East Anatolia and Southeast Anatolia to Turkey's bigger cities is in progress. The study is impelemented in Istanbul, Pendik which lets in intense immigrants from East Anatolia Region. Main objective is offering a solution to inhabitants which hail from East by determine according to immigration reasons, problems, reasons of demand for return or stay. According to basic data obtained from surveys which are implemented for that purpose; basic immigration reasons are lack of business opportunities, health and training services. It is specified that approximately %70 of the inhabitants in Pendik are not willing to return and %30 of the inhabitants are willing to return. Existence of %30 proportion points that the commence of“remigration”studies in East Anatolia may be beneficial.