İşletmelerde marka kavramı ve Erzurum ilindeki KOBİ'ler üzerinde bir araştırma
Brand concept in enterprises and an investigation on SME's in Erzurum
  1. Tez No: 383760
  2. Yazar: SEFA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Yönetimi, KOBİ, Brand, Brand Management, SMEs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Küreselleşmenin getirdiği yoğun rekabet ortamında işletmeler pazardaki konumlarını korumak ya da geliştirmek istemektedirler. İşletmelerin bu amaçlarına ulaşabilmeleri için izledikleri bazı stratejiler vardır. Bu stratejilerden biri marka yönetimidir ve marka yönetilen bir değer olarak ele alınmaktadır. Çünkü pazarlama uygulamalarında marka artık üründen daha önemlidir ve rekabet işletmeler arasında değil markalar arasında yaşanmaktadır. Marka ayrıca işletmenin maddi değerini arttıran bir finansal unsurdur ve günümüzdeki bazı markaların değeri işletmelerinin fiziki varlıklarının değerinden fazladır. KOBİ'ler (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme) sahip oldukları avantajlara rağmen diğer işletme fonksiyonlarında olduğu gibi marka yönetiminde de sorunlar yaşamaktadır. Özellikle birçoğunda pazarlama bütçeleri yetersizdir ve marka yönetimi bir marka yöneticisi veya marka ekibi tarafından gerçekleştirilmemektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen marka yönetiminin uygulanması diğer işletmelerle rekabet edebilmek için KOBİ'lere önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı KOBİ'lerin marka yönetiminin önemini anlamalarına yardımcı olmak ve Erzurum ilindeki KOBİ'lerin marka yönetimi konusundaki mevcut durumlarıyla ilgili bilgi sahibi olmaktır. Bu amaçlara uygun olarak çalışmanın ilk dört bölümünde marka ve marka yönetimiyle ilgili temel konular aktarılmıştır ve beşinci bölümde marka yönetimi konusunda hazırlanan ve 200 KOBİ'ye uygulanan anketin analizi yapılmıştır. Anket aracılığıyla yapılan araştırmada Erzurum ilindeki KOBİ'lerin marka konusundaki düşünceleri, marka yönetimi uygulamaları ve marka yönetimini uygulamama nedenleri incelenmiştir. Anket uygulanan KOBİ'lerin marka ile ilgili düşüncelerinin genelde olumlu ve gerçekçi olduğu görülmüştür; ancak buna rağmen marka yönetimi uygulamaları ile düşünceleri arasında büyük farklar olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada özellikle işletme özelliklerinin marka yönetimi uygulamaları üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuç ve öneriler bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In intensely competitive environment generated by globalization, enterprises want to save or advance their positions in the market. There are some strategies followed by enterprises to achieve this aim. One of these strategies is brand management and brand is regarded in terms of value which is managed. Because brand is more important than product anymore for marketing operations and competition is occurred among brands, not among enterprises. Brand is also a financial factor that increases value of enterprises and at the present day some brands are more valuable than facilities of enterprises. Although SMEs (Small and Medium Entrepreneurs) have some advantages, they experience problems in brand management operations as they do in other business operations. Especially most of them do not have sufficient budget for marketing activities and brand management is not performed by brand managers or brand management teams. Despite all these problems, applying brand management makes significant contributions to SMEs to compete with other enterprises. The aim of study is to help SMEs in understanding the significance of brand management and to gain knowledge about current situation of brand management in SMEs located in Erzurum. For his purpose, the main subjects about brand and brand management are examined in the first four chapters and in the fifth chapter, analysis done on questionnaire prepared about brand management and applied to 200 SMEs. It was investigated via questionnaires what SMEs in Erzurum think about brand, which brand management applications they follow and why they do not use brand and branding. SMEs filled in questionnaire have usually positive thinking about brand but there is significant difference between brand management application and thinking. Effects of demographic characteristics on brand management application were investigated especially. Study completed with conclusion and suggestion section.