Batı felsefesinde kadının yeri
The place of female in Western philosophy
  1. Tez No: 383773
  2. Yazar: ABDULLAH ÇAĞIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖMER ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, kadın, mitoloji, feminizm, toplumsal cinsiyet, Philosophy, woman, mythology, feminism, gender mainstreaming
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Batı düşüncesi, tüm o parlak görüntüsünün altında ciddi bir cinsiyetçi yaklaşım barındırır. Mitolojik kökenli ontolojide kadının ikincil pozisyonu bile problemlidir. Varlık alanı öncelikle ve belki sadece erkeklere has bir alandır ve mitolojiden felsefeye geçişte de bu durum değişmez. Yurttaşlık hakkı ve sosyal hukuk bağlamında kadının politik alana dâhil oluşu da pek çok problemler içerir. Erken dönemlerde erkekle aynı statüyü paylaşamadığı gibi temel yurttaşlık hakkından bile mahrumdur kadın. Adeta mahkûm edildiği ev hayatındaki özel alandan kamusal alana geçişi ancak kocası yoluyla mümkün olur. Arka planında mitoloji ve Antik Yunan felsefesi bulunan bu kötücül anlayış kendisine dini temelde de dayanak bulmuştur. Dolayısıyla kadınların sözü edilen kötülükle mücadele yolunda bir kadın hareketi başlatması hayli zaman almıştır. Bu doğrultuda toplumsal cinsiyetle ve cinsiyetçi yaklaşımlarla başa çıkmak için Marksist hareketten medet umar ancak sonuç açık bir hayal kırıklığı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Western thought harbors a serious sexist approach beneath its brilliant appearance. In mythology originated ontology, even the secondary position of woman is problematic. The realm of existence belongs primarily, and probably solely, to men and this situation does not change by transition from mythology to philosophy. Participation of women into political area also includes many problems within the context of civil rights and social law. At the earlier periods, woman deprives even of the basic civil rights just as she was unable to share the same status with men. Her transition from private life at home – to which she is virtually sentenced– to the public sphere becomes possible only through her husband. This malevolent approach, at the background of which there is mythology and antique Greek philosophy, finds itself a religious basis as well. Therefore, it took a long time for women to initiate a women's movement in the way of fighting against aforementioned malignancy. Accordingly, in its effort to overcome the gender mainstreaming and sexist approach, it hopes for help from Marxist movement but the result becomes a clear disappointment.