Rize yöresi kırsal kesiminde geleneksel sivil mimaride kullanılan 'Ahşap Bağlantı Tipleri'
- Tez No: 38380
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERKİN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ahşap, Yapı, Geçme, Bağlantı, Teknik VII, Wood, Building, Joint, Connection, Technique, VIII
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET“Rize Yöresi Kırsal Kesiminde Geleneksel Sivil Mimaride Kullanılan Ahşap Bağlantı Tipleri”adlı bu araştırma, Rize' nin altı ayrı noktasında yapılmıştır. Kapsam olarak sınırlı olmasına karşın, yörenin geleneksel ahşap yapı tekniğinde ulaştığı seviye ve bugünkü durumuna ilişkin önemli sonuçlara ulaşma imkanı sağlamıştır. Bu tez, yedi konu başlığında toplanarak sonuçlandırılmış tır. İlk bölümde; konuya giriş yapılarak araştırmanın amacı ve kapsamı ile birlikte araştırma yöresi hakkında genel bil giler verilmiştir. îkinci bölümde; malzeme olarak“Ağaç”ve gelişimi, ağacı tahrip eden faktörler, bölgedeki kullanılma imkanları ile bir likte yörenin iklim verileri üzerine bilgiler verilmiştir. üçüncü bölümde; ahşap yapı sistemlerinin strüktürel ku ruluşu hakkında genel ve yerel örneklerle bilgi sunulmuştur. Dördüncü bölümde; bilinen ahşap bağlantı tipleri kavram sal olarak açıklanarak, ahşap geçme tekniklerinin yapılarda kullanıldıkları yer ve yönleri şekillerle desteklenmiştir. Ay rıca bu bölümde, halen kullanılmakta olan ahşap elemanların geçme oranları şekillerle verilmiştir. Beşinci bölümde; araştırmaya dahil nokta alanlarda tes pit edilen ahşap bağlantılara ilişkin bulgular fotoğraf, seki 1 ve açıklamalarla birlikte sunulmuştur. Altıncı bölümde; bulguların irdelenmesi ve değerlendi rilmesi yapılmıştır. Son bölümde ise; araştırma sonunda ulaşılan sonuçlar ve bu sonuçlara bağlı olarak uygun görülen öneriler yapılarak çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The title of this study is“Usage of Wooden Joint Types in Traditional Civil Architecture at the Rural Part of Rize”. The Study had condacted based on six different reference po ints from Rize. The scope of the study is limited but it helps to derive the important conclusions and understand the pre sents leve and characteristics of traditional wooden techni ques in the region. This thesis has seven main chapters: The first chapter; gives an introduction to the subject and explain the purpose and goal of the reearch provides in formation about the region. The second chapter; provides information about“wood”as a buildings material, causes of deterioration of wood, possi ble usages of the wood in the region and climatical charac teristics of the region. The third chapter; presents comprehensive information about the wooden building structure systems and gives local examples on subject. The fourth chapter; explains the well known wooden joints type, and the usage place and direction of wooden connection systems are supported by drawings. This section also provides illustration about proportions of joints elements in the cur rent usage in the region. The fifth chapter; presents findings about the wooden joints in the six reference places in the region by giving illustrations, photographs and explanations. The sixth chapter; is discussion and evalution of the results. The last chapter; presents the conclusions of the re search and gives appropriate recommendations based on conc lusions of the study for the further research.