Kendi malzemesiyle başkasının arazisinde inşa edilen haksız yapı
Unfair construction built with the constructors own material on a third person's land
- Tez No: 383813
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kendi Malzemesi, Başkasının Arazisi, Haksız Yapı, Own Matterials, On a Third Person's Land, Unfair Construction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Taraflar arasında geçerli bir hukukî ilişki olmaksızın arazi malikinden başka bir kişiye ait malzemenin kullanılarak başkasının arazisinde, başkasına ait malzeme ile kendi ara-zisinde ya da başkasına ait malzeme ile başkasının arazisinde yapılan yapılar haksız yapı olarak adlandırılmaktadır. Haksız yapının uygulamada en çok karşılaşılan türü ise bir kimsenin kendi malzemesini kullanarak başkasının arazisinde yapı meydana getirmesi hâlidir. Öneminden dolayı bu çalışmada haksız yapının özellikle bu türü ele alınmıştır. Konu ele alınırken haksız yapının unsurları incelendikten sonra bir arazide haksız yapının varlığı durumunda tarafların ileri sürebileceği taleplerin neler olduğu 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu kapsamında ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı başkasının arazisi üzerinde inşa edilen haksız yapının uygulamada sıkça karşılaşılan kendi malzemesiyle başkasının arazisi üzerine yapı inşa edilmesine yol açan sebeplerin incelenmesi ve bu tür yapılara uygulanacak hükümlerin tespit edil-mesidir.
Özet (Çeviri)
While a person built a construction with the constructors own matterial on a third person's land or without a valid and legal relationship between the parties, we entitle this status as unfair construction. Unfair construction with one's own matterial, which isone of the forms of unfair constructions, is accepted as the most common form. This form of unfair construction as especially discusses in this paper thanks to its importance. After examining the elements of unfair construction, studying the rights of the landord and the owner of the matterial incurred as a result of formation an unfair construction is very important. The aim of this study is to determine the effects and consequences of unfair construction built with the constructors own matterial on a third person's land.