Sapkın rejim demokrasi: Platon-Aristoteles örneği
Deviant regime democracy: Example of Plato-Aristotle
  1. Tez No: 383814
  2. Yazar: BENGÜ ÖZYÜREK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, Aristoteles, Demokrasi, Sapkın, Siyaset, Eşitlik, Özgürlük, Plato, Aristotle, Democracy, Deviant, Politics, Equality, Freedom
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yüzyılımızın en popüler yönetim şekli“demokrasi”zamana ve toplumlara göre farklılıklar göstermekte ve anlamıyla ilgili değişik yorumlar yapılmaktadır. Bu yüzden“olması gereken demokrasi”ile“olan demokrasi”arasında farklılıklar karşımıza çıkmaktadır. Bugün övülüp göklere çıkarılan demokrasiye binlerce yıl öncesinde aynı anlam yüklenmemiştir. Düşünce tarihinin en önemli iki sistem filozofu olan Platon ve Aristoteles için“demokrasi”farklı bir anlama sahipti.“Sapkın Rejim”olarak nitelendirdikleri demokrasi, savunduğu ilkelerle istenilmeyen yönetim şekilleri arasında yerini almıştır. Siyaset anlayışlarında ahlaki ilkelere sıkı sıkıya bağlı kalan Platon ve Aristoteles için“eşitlik”ve“özgürlük”söylemleriyle erdemleri alt üst eden bu yönetim şekli“sapkın”rejimler arasındaki yerini almıştır. Çalışmamızda“demokrasi”söylemi Platon ve Aristoteles'in bakış açılarıyla ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Democracy, the most popular goverment our century, shows variations depending on time and community and thus commented in different ways. Therefore, there are differences between“democracy that has to exist”and“democracy that exist”. The democracy that is praised and vaunted today was not attributed this meaning thousands of years ago.“Democracy”had different meaning for Plato and Aristotle, the most important two system philosophers of history of thought. Democracy, which they characterized as“Deviant Regime”, was placed whith unwanted government forms due to the principles it supported. Wrecking virtues with its“equality”and“freedom”expressions, this government form was place damong“deviant”regimes by Plato and Aristotle who adhered to moral principles in their politics understandings. In this study,“democracy”expression will be approached from Plato's and Aristotle's views.