Üniversite öğrencilerinin benlik saygısı yaşam tatmini ve saldırganlık düzeyi faklılıkları ve ilişkileri; (Erciyes Üniversitesi BESYO örneği)
Self-esteem, life satisfiction and aggression level differences and relations of university students; (Erci̇yes University Physical Education and Sport College)
  1. Tez No: 383815
  2. Yazar: METİN AKSOYAK
  3. Danışmanlar: PROF. BEKİR ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Tatmini, Saldırganlık, Benlik Saygısı, Beden Eğitimi, Life satisfaction, Aggression, Self-Esteem, Physical Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın temel amacı farklı bölümlerde öğrenim gören Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaşam Tatmini, Saldırganlık ve Benlik Saygıları Arasındaki İlişki Düzeylerini çeşitli değişkenler yardımıyla ortaya koymaktır. Araştırma evrenini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda eğitim gören 1015 öğrenci, örneklem grubunu 120'si bayan ve 231'si erkek olmak üzere evrenden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 351 öğrenci oluşturdu. Öğrencilerin yaşam tatmini ölçeğine ilişkin veriler Yaşam Tatmini Ölçeği (The Satisfaction with Life Scale (SWLS) ile saldırganlık ölçeğine ilişkin veriler 'Saldırganlık Ölçeği' ve Benlik Saygısı ile ilgili veriler ise Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği yöntemi ile toplandı. Öğrencilerin cinsiyet, yaş, eğitim görülen alan ve sınıf düzeyine ilişkin verilerin eldesi yöntemi için ise araştırmacı tarafından hazırlanan“ Kişisel Bilgi Formu”kullanıldı. Verilerin analizi bilgisayar ortamında yapıldı.Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Student t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında ANOVA, farklılığa neden olan grubun tespitinde Scheffe testi ve elde edilen Test anlamlılığının kontrolü için parametrik olmayan Ki Kare testi kullanıldı. Sonuç olarak ; Spor yöneticiliği bölümünde okuyan öğrencilerin toplam saldırganlık ve saldırganlık alt boyutları karşılaştırılması yapıldığında birinci sınıfta okuyan öğrencilerin toplam saldırganlık oranları , son sınıfta okuyan öğrencilerden daha yüksek çıktı. Fiziksel saldırganlık,sözel saldırganlık ve düşmanlık puanları birinci sınıf öğrencilerinde ,son sınıf öğrencilerinden daha yüksek çıktı. Spor yöneticiliği bölümüne yeni başlayan öğrencilerin daha saldırgan oldukları kanaatine varıldı. Yaşam Tatmini ve Benlik Saygısı oranlarında birinci ve son sınıf öğrencilerinin karşılaştırılmasında her hangi bir farka rastlanılmadı.Erkek öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin, kızlara göre daha yüksek olduğu saptandı. Üst düzey fiziksel aktivite,toplum kuralları ve etik değerler ile desteklenen bireylerin, davranışlarında önemli oranda kontrolü sağlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Main aim of this study is put forth the relation levels between life satisfaction, aggression and self-esteem of Physical Education and Sport College students who studying different departments, with the help of several variables. Universe of this study consist of 1015 student who studied at Erciyes University Physical Education and Sport College in the 2009-2010 academic year and sample group has occured from 351 student that include 120 women and 231 man, which selected by easy sampling method. Datas that related the life satisfaction scale have been collected with The Satisfaction with Life Scale (SWLS), datas that related aggression scale have been collected with“Aggression Scale”and datas that related self-esteem have been collected with Rosenberg Self-Esteem Scale. Personal Information form that was prepared by researcher have been used for colleting the datas that related gender, age, department and class level of students. Analyses of data had been made with computer. In the comparing of quantitative datas; T-Test had been used for compare the difference between two group, Anova had been used for compare the difference between more than two group, Scheffe test had been used for detection of group which causing differences, and Non-parametric Chi-Square test had been used for control the significance of obtanied test results. As a result of research; while comparing total aggression and sub-agression dimension of student of sport management department; aggression rate of first class student was higher than last class student. Physical aggression, verbal aggression and hostility scores higher for first class student than last class student. We decided to, incipient student of sport management department is agressive. There was no difference in comparing between rate of self- esteem and life satisfiction. Agression level of male students higher than female students. It had been considered, can control the behavior of person who had been suport by top level physical activity, public rules and ethical values.