Siyasal iletişim araçlarının seçmen davranışı üzerine etkisi: Kastamonu örneği
The effect on voting behavior of political communication tools: Kastamonu sample
  1. Tez No: 383819
  2. Yazar: EMRAH BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM GÜLLÜOĞLU IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyasal Katılım, Seçmen Davranışı, political communication, political participation, voter's behavior
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Toplum tarafından siyasal hayata katılıma ilişkin istek ve beklentilerin yükseldiği günümüzde, iletişim araç ve yöntemlerinin rolleri büyük önem taşımaktadır. Seçmenlerin farklı araç ve yöntemlerle en çok siyasal iletişim faaliyetlerine maruz kaldıkları dönemler şüphesiz seçim dönemleridir. Siyasal partilerin özellikle seçim süreci içerisinde seçmenler üzerinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerin tümü, siyasal iletişim faaliyetleri adı altında toplanmaktadır. Bu çerçevede araştırmanın temel amacı, siyasal iletişim yöntemlerinin seçmen davranışına etkilerini Kastamonu örneği üzerinden ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, siyasal iletişime yönelik kavramlar ikinci bölümünde siyasal kültür, siyasal davranış, siyasal katılım ve seçmen davranışlarına yönelik kavramlarla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, Kastamonu il merkezi sınırları içerisinde bir alan araştırması yapılmış siyasal iletişim araçlarının seçmen davranışları üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda belli başlı bazı bulgulara ulaşılmıştır. Siyasal partilerin faaliyetlerinde başarılı olabilmesi için, iletişim araç ve yöntemlerinin seçmenlere etkisi yüksek düzeyde olması gerekmektedir. Seçmenler üzerinde etkili olabileceği varsayılan siyasal iletişim araçları siyasal partiler için önem arz etmektedir. Katılımcıların medyayı çok büyük bir oranda takip etmelerine karşın, siyasal davranışlarının şekillenmesinde medyanın öngörüldüğü şekliyle çok büyük etkiye sahip olmadığı anlaşılmıştır. Söz konusu araştırmada iletişim yöntemlerinin etkisinin birbirinden farklılaştığı sonuçlarına da varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rising expectations and demands of participation in political life in these days, roles of communication tools and methods have great importance. The periods which the voters are mostly exposed to political communication activities by various tools and methods are undoubtedly electoral periods. All the activities that the political parties carry out on the voters especially during the electoral period are gathered under the title of political communication activities. Within this scope the main purpose of the research to expose the effects of the political communication tools on the voter's behavior. In the first part of the study political communication concepts, and in the second part political culture, political behavior, political participation and some concepts about voter's behavior literature review were made. And in the last part of the study, there were made a field research within the boundaries of Kastamonu city center and, examined the effects of political communication tools on the voter's behavior. As a result of this research some main findings have been reached. In order to gain success in the political parties' activities, the effect on voters of communication tools and methods must be in a high level. Political communication tools that are assumed as can be beneficial on voters are very important for political parties. Although the attenders follow media in large measure, it is clearly understood that media have no great effect as predicted on shaping political behavior. In the research some results also have been reached that the effects of communication methods differ from one another.