Hermeneutik-psikoloji ilişkisi bağlamında Gadamer Hermeneutiğinin incelenmesi
Examining Gadamer's Hermeneutics in the context of hermeneutics-psychology relationship
- Tez No: 383818
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gadamer, Hermeneutik, Psikoloji, Anlama, Önyargı, Tarihsel Bilinç, Ufukların Kaynaşması, Gadamer, Hermeneutics, Psychology, Understanding, Prejudice, Historical Consciousness, Fusion of Horizons
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hans-Georg Gadamer, çağdaş hermeneutiğin en önemli temsilcilerinden biridir. Gadamer, kendinden önce Heidegger'le birlikte başlayan, hermeneutiği ontolojik bir zemine yerleştirme çabalarını daha da derinleştirmiş, hermeneutiği evrenselleştirme yolunda önemli adımlar atmıştır. Bu bağlamda hermeneutik modelinin temel kavramlarını ve ayrıntılarını ele aldığı temel eseri Hakikat ve Yöntem'le çağdaş hermeneutiğe yön vermiş ve bu alanda pek çok verimli tartışmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Felsefe-psikoloji bağlantısı kurmayı hedeflediğimiz tezimizde, psikoloji alanına yönelik yaptığımız incelemelerde, psikolojinin doğa bilimleri olma yolunda yaptığı tercihten sonra doğa bilimlerinin yöntemlerini kullanmaya başladığını, bunun da insanı anlama konusunda ciddi sıkıntılara yol açtığını gördük. Bu bağlamda psikolojide hermeneutik yöntem kullanımının alana katkı sağlayacağı düşüncesiyle Gadamer'in hermeneutik modelini, özellikle psikoloji bağlantılı olabileceğini düşündüğümüz temel kavramları çerçevesinde incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Hans-Georg Gadamer is one of the most important representatives of the modern hermeneutics. Gadamer had deepen the efforts to place the hermeneutics on an ontological ground which began with Heidegger before him, and had taken important steps towards the universalization of hermeneutics. In this respect, he had given a direction to the modern hermeneutics with his fundamental work“Truth and Method”, where he discussed the basic concepts and the details of hermeneutical model's, and had led to the emergence of many fruitful discussions in this area. In this thesis where we aim to have a connection of Philosophy-psychology, from the surveys in the psychology field, we see that psychology, after selecting his way to become a natural science, has started to use the methods of the natural sciences and this caused to serious difficulties in understanding people. In this sense, because of the fact that the idea of using hermeneutics model in psychology may contribute to the field, we tried to study the Gadamer's hermeneutical model, especially its basic concepts which might be related to psychology.