Türk basınında Mondros Mütarekesi öncesi barış beklentisi
Peace prospect before Mondros Armistice agreement in Turkish press
  1. Tez No: 383820
  2. Yazar: ÖMER ALKAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mondros Mütarekesi, sulh, İtilaf Devletleri, İttifak Devletleri, Muharip Devletler, Mondros Armistice Agreement, peace, Allies Powers, Central Powers, Belligerents
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
1914 yılında patlak veren ve daha önce eşi benzeri görülmemiş mücadelelere sahne olan Birinci Dünya Savaşı, sadece savaşa katılan devletleri değil, aynı zamanda savaşa katılmayan devletleri de derinden etkilemiştir. Zafer-i nihai parolasıyla yola çıkan Almanya liderliğinde harp eden İttifak Devletleri dünya harp tarihinde daha önce eşine rastlanmamış teknolojik silahlarla, denizaltılarla saldırıyor ve buna rağmen netice elde edemiyordu. İttifak Devletlerinin lideri konumundaki Almanya'nın amacı nihai zaferdi. Fakat Almanya tüm imkânlarını seferber etmesine rağmen kesin netice elde edemedi. İngiltere liderliğindeki İtilaf Devletleri ise dünya milletlerini Alman tahakkümünden kurtarmanın hesaplarını yapıyorlardı. İtilaf Devletleri bu emelleri gerçekleşene kadar harbe devam edeceklerini her fırsatta dile getiriyorlardı. Hem İttifak hem de İtilaf Devletlerinin izlemiş olduğu harp politikası savaşın herkesin öngördüğünden daha uzun sürmesine neden oluyordu. Özellikle İttifak Devletlerinin sulh teşebbüsleri, İtilaf Devletlerinde karşılık bulamıyordu. Bu durum harbi gereğinden fazla uzatan başlıca sebepler arasındadır. Harp uzadıkça harbin dehşeti de artıyordu. İnsan kaybının yanında arazi tahribatının da gittikçe artması harbi her yönden dayanılmaz bir hale getirmekteydi. Bu durum aynı zamanda hem İtilaf hem de İttifak memleketlerinde bir takım hoşnutsuzlukları da beraberinde getirmekteydi. Özellikle 1918 yılına gelindiğinde sinirler iyice gerilmiş ve“sulh”bütün muharip devletler topraklarında her şeyden çok arzulanır olmuştur.“Sonuna kadar harp”söylentileri zamanla yerini“şerefli bir sulh tesis edene kadar harp”söylentilerine bırakmıştır. Bu çalışmamızda, Mondros Mütarekesi öncesi sulh beklentileri, dönemin önemli gazetelerinde yer alan haber ve makaleler ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The First World War that erupted in 1914 and previously the scene of unprecedented fighting, deeply affected not only the states involved in the war but also the states not involved in. The aim of Germany the leader of the Central Powers was definitely victory. Despite the fact that using all capability for victory, Germany was unable to obtain. Allied Powers the leader of England were doing the accounts of the rescue from the German domination of the world's nations. The Allies were always expressing to continue the war until they realized that the desires. Both the Central Powers's and the Allies Powers's war policy was leading to last of the war longer than anticipated. In particular the peace enterprises of Central Powers were stayed unanswered by Allies Powers. This case are among the main reasons of the war unduly prolonging. As last the war, the horrors of the war was increasing. In addition to loss of lives was also rising destruction of land. In this circumstances the war was becoming unbearable.This case was also leading to inappreciativeness of communities both Allies Powers and Central Powers. Especially in 1918 nerves had been thoroughly stretched and the“peace”had been desirable above all by people of belligerents.Over time, the rumors of“War until the end”had taken place of“the war until facility an honorable peace”. In this study, the peace prospects before Mondros Armistice Agreement , had assessed in the light of the news and articles in the outstanding papers of the time.