Irak'ta Merci-i Taklid Kurumu
Marja-i Taqlid in Iraq
- Tez No: 383821
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM AKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Merci-i Taklid, Irak, Irak'ta Şiîlik, Iraq, Marja-i Taqlid, Shi'a in Iraq
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Tezimiz“ Irak'ta Merci-i Taklid Kurumu”adını taşımaktadır. Araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. Biz bu çalışmamızda merci-i taklid kurumunun mezhebî temellerini ve Irak'taki Şiî toplumundaki konumunu analiz etmeye çalıştık. Araştırmamızın birinci bölümünde, merci-i taklid kurumunun tarihî, dinî ve ictimaî temellerini ve bu kurumun teşekkülüne kadar geçen sürede İmamiyye Şîası ulemasının konumunu inceledik. İkinci bölümde, Irak'ta merci-i taklid kurumunun teşekkül seyrine ve bu kurumun ortaya çıkmasındaki etkenleri ortaya koymaya çalıştık. Araştırmamızın üçüncü bölümünde ise merci-i taklidlerin siyasetle ya da yönetimlerle ilişkilerini, siyasete karşı tavırlarını ve günümüzde Irak'taki faaliyetlerini incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The name of the thesis is " Institution of Marja-ı Taqlid in Iraq. Our investigation consists of three chapter. In our study, we studied to analyze sectarian basis of marja-ı taqlid institution and position in Iraq Shi'ite society. In the first chapter, we studied historical, religious and social basis of marja-ı taqlid institution and position of Shi'ite ulama. In the second chapter, course of formation of marja-i taqlid institution in Iraq and factors in the emergence of this institution is studied. In the third chapter, we studied relationships of marja-ı taqlids with politics or government, their attitudes towards politics and their activities in Iraq.