Bireysel kredilerin hanehalkı ekonomisi üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik bir alan araştırması: Zonguldak örneği
A field study to determine the impact of personal credit to household economy: The case of Zonguldak.
  1. Tez No: 383846
  2. Yazar: MÜNEVVER ESRA KÜÇÜKMOTOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA AYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hanehalkı, Bireysel Krediler, Hanehalkı Borcu, Kredi Kartı, Household, Private Credit, Household Debt, Credit Card
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Küreselleşen dünya ile birlikte hızla değişen ekonomik koşullar, bireylerin istek ve ihtiyaçlarının artmasına neden olmaktadır. Belli bir tüketim düzeyini korumaya çalışan bireyin geliri ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği zaman birey borçlanmayı bir seçenek olarak görmektedir. Finansal piyasaların türü olan kısa vadeli fonların yer aldığı para piyasalarının sağladığı kredi olanakları bireyler için fırsat oluşturmaktadır. Türkiye'de özellikle 2002 yılından itibaren hızla artan bireysel kredilerin kullanımı ile hanehalklarına ilişkin borçlar da giderek yükselmiştir. Bu çalışmada; hanehalkının tüketici kredisi ve kredi kartı biçimindeki para piyasalarına erişimlerinin hanehalkına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Mevcut literatürde kredi kullanım olanaklarının hanehalkı ekonomisi üzerine etkileri ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı yaklaşımlar, kredi kullanımının hanehalkının ödeme güçlüğü sorununun çözümüne katkı sağlayarak, hanehalkı ekonomisi üzerinde olumlu etkiler meydana getireceğini ileri sürmektedir. Bazı yaklaşımlar ise kredi kullanım olanaklarının yaygınlaşmasının kontrolsüz ve plansız satın alma faaliyetlerini tetikleyerek, hanehalkının uzun vadede gelir gider dengesinin bozulmasına ve borç krizleri yaşamasına yol açacağını öne sürmektedir. Hanehalklarının bireysel kredilere erişimlerinin ekonomilerine etkilerini tespit amacıyla Zonguldak ili Merkez ilçesindeki hanehalklarına bin adet anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere değişkenlerin özelliklerine göre Ki-Kare, T-Testi, F-Testi, Korelasyon Testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda Zonguldak ilinde hanehalkının özellikleri ve para piyasalarına ulaşımın hanehalkı ekonomisi üzerindeki etkileri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapidly changing economic conditions has led to an increase in the needs and desires of individuals In the globalized World. When individual's income is not sufficient to meet his needs borrowing becomes an option for individuals who are working to maintain a certain level of consumption. credit possibilities provided by money markets, which is a type of financial markets, becomes opportunities for individuals. In Turkey liabilities related to households has risen steadily with the rapidly increasing use of personal loans since 2002 In this study the effect of households access to money market in the way of consumer loans and/or credit cards is aimed to investigate. In the economic literature there are different opinions about the effect of credit facilities impact on the household economy. Some approaches argues that credit use would bring a positive impact on the households economy by helping to solve the problem of payment difficulties. Some other approaches argues that widespread adoption of credit use will led to debt crisis and a deterioration on the balance of income and expenses of households by triggering the uncontrolled and unplanned purchasing activities. In order to determine the effect of accessibility to private credit on the households economy, 1000 surveys were carried out in the central district of Zonguldak. The data obtained by the survey is analyised by using appropriate statistical tests (t, f, chi-square and correlation). Households characteristics and the effects of money market accessibility on household economy are explained in accordance with the results obtained by the statistical analysis of the data.