Doğu Anadolu'da koda-Q
Coda-Q in the Eastern Anatolia
- Tez No: 38387
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİTHAT FIRAT ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koda-Q, Lg dalgası anelastik soğurma faktörü, Sismik Moment, Doğu Anadolu, Coda-Q, The anelastic attenuation factor y of Lg wave, Seismic Moment, Eastern Anatolia. VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Doğu Anadolu gerek depremsellik ve gerekse tektonik yönden Türkiye'nin en ilginç yöresidir. Oldukça aktif olan bu bölge yeterince incelenmemiştir. Bu çalışmada Doğu Anadolu'nun 39°-42°K ve 38°-44°D koordinatları arasında kalan geniş bir kesimininin soğurma özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla Doğu Anadolu bölgesinde oluşmuş bir grup depremin Trabzon (TBZ) simograf istasyonu kısa-peryod düşey bileşen kayıtlarının koda dalgalan analiz edilmiştir. Analizde tek saçılma modeli esas alınmıştır. TBZ sismograf istasyonu için bölgeye ait frekans-zaman, fp-t* ve koda şekillenme, C(fp, t*), fonksiyonları belirlenmiştir. Bunlar yardımıyla kalite faktörü Q ve Lg dalgası ane- lastik soğurma faktörü elde edildi. İnceleme alanı kuzey, güney ve bütün olarak ele alınmış ve bu bölgeler için belirlenen ortalama kalite faktör, sırasıyla, 130, 100 ve 110 olarak belir lenmiştir. Yine, bu bölgeler için hesaplanan Lg dalgası genliklerinin azalım faktörü y, sıra- sryla, -0.00651, -0.00931 ve -0.00787 dir. Aynca incelenen depremlerden bölge için koda uyarım faktörü (B(fp)) ortalama 1.56xlO'M cgs olarak bulunmuş ve böylece koda dalgası genliklerinden incelenen deprem lerin sismik momentleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY CODA-Q IN THE EASTERN ANATOLIA The Eastern Anatolia is the most interesting region of Turkey with respect to both seismicity and tectonics. In mis study, attenuation properties of the large part (39°-42°N- 38°-44°E) of the Eastern Anatolia have been investigated. For this purpose, coda waves of a set of earthquakes recorded by the short-period vertical component of the seismograph station TBZ in Trabzon have been analyzed. The analyze method is based on the singlescattering model. Frequency-time, fp-t* and coda shape functions of the region were determined for TBZ seismograph station. From these, quality factors Q and the anelastic attenuation factor y of Lg waves were obtained. We regarded the studying area as north, south and whole. Qualify factors for northern, southern and whole of the studying area are determined as 130, 100, 110, y-factors are found as -0.00651, -0.00931 and -0.00787, respectively. In addition, average B(fp) function from the used earthquakes is 1.56X10"24 seismic moments of the earthquakes used were determined from the coda waves amplitudes.