Batı Karadeniz bölümünde turistik ürün çeşitlendirme: İnanç turizmi kaynaklarının değerlemesi üzerine bir araştırma
Diversification of tourism products in western black sea region: A case study on the evaluation of religious tourism resources
- Tez No: 383920
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turistik Ürün, İnanç Turizmi, Batı Karadeniz Bölümü, Tourism Product, Religious Tourism, Western Black Sea Region
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Türkiye'de turizm endüstrisinin gelişmeye başladığı 1980'li yıllardan beri turizm faaliyetleri daha çok deniz, kum, güneş üçlüsüne yönelik olarak yapılmaktadır. Türkiye turistik kaynak arzı bakımından çok çeşitli bir potansiyele sahip olmakla beraber bu kaynakları yeterince değerlendirememektedir. Son yıllarda önemi hızla artan ve ülkelerin ekonomilerinde ve tanıtımında önemli katkısı olan turizm çeşitlerinden biri de inanç turizmidir. Batı Karadeniz bölümü inanç turizmi potansiyeli yüksek olan bir alandır. Çalışmanın amacı, Batı Karadeniz Bölümünde inanç turizmi kapsamında değerlendirilebilecek dini yapıların incelenmesi ve uzman değerlemesi sonucunda öne çıkan dini eserlerin belirlenmesidir. Böylece farklı turizm ürünleri geliştirilerek bölgede turizm endüstrisinin ivme kazanmasına da katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve Sinop illerinde bulunan temel inanç turizmi kaynaklarının envanteri çıkarılmış ve Boyd ve Butler'ın ECOS modelinden uyarlanan 7 temel kriter ve 25 alt faktörden oluşan bir soru anketi kullanılarak bu kaynakların önem ve değerleri uzmanlar grubu tarafından değerlenmiş, böylece öne çıkan inanç turizmi kaynakları belirlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde turistik ürün kavramı, turistik ürün çeşitlendirme, inanç turizmi, dünya ve Türkiye'deki inanç turizminin durumu; ikinci bölümünde Batı Karadeniz Bölümünün illere göre inanç turizmi kaynakları ve üçüncü bölümünde uygulama kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s began to develop tourism industry in Turkey, tourism activities have been generally based on sea-sand-sun trio. Although Turkey has an outstanding resources in terms of tourism supply, Turkey has not used this potential efficiently yet. In recent years religious tourism has been an important type of tourism and has made great contributions to the national economy and promotion of countries. Western Black Sea Region has a great religious tourism potential. The aim of this study is to examine the religious resources of Western Black Sea Region and to determine the most important resources by the evaluation of tourism experts. Thus touristic development will be provided by the design of new tourism products. In this context faith tourism resources of Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Düzce and Sinop determined and their importance have been evaluated by a group of experts using a questionnaire which is based on the model of Boyd and Butler, ECOS and which consists of 7 main criteria and 25 sub-factors. In the first part of this context give place to tourism products, tourism product diversification, religious tourism, religious tourism in the world and the state of the Turkey; second part of the province of religious tourism in the Western Black Sea Region resources and given in the third section of the application.