Yaşlılık olgusu bağlamında yaşam memnuniyetine sosyolojik bir bakış: Karabük Yücel Huzurevi örneği
A sociological view of satisfaction in the context of old age: The sample at Karabük Yücel Nursing Home
- Tez No: 383927
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜR MAHMUT YÜCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşam Tatmini, Sosyal Çevre, Karabük Yücel Huzurevi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Toplumun her geçen gün yaşlandığı göz önüne alınırsa yaşlıya verilen önemin ve sosyal imkânların artırılması gerekliliği, üzerinde çalışılması gereken bir konu halini almıştır. Çünkü yaşlılık süreci, belli sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi barınma ve bakım sorunlarıdır. Günümüzde bu sorunlar, çeşitli kurumlar yoluyla çözülmektedir. Ancak kurumsal olarak bu hizmetleri alanlar da çoğu zaman uyum ve kabullenme sorununu beraberinde getirmektedir. Hayatları boyunca aile hayatını yaşamış bireyler olarak yaşlılar, kendileri için tamamen yeni, alışılmışın dışında, bir ortam ve hayat tarzı demek olan huzur evlerine uyum sağlamada ciddi zorluklar çekmekte birçoğu uyum sürecini sıkıntılı geçirmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, Karabük Yücel Huzurevi örneğinde Karabük'teki yaşlanma-yaşlılık sorunları, yaşlılık kurumsallaşması, yaşlıların çevreyi algılama biçimleri, yaşlıların sosyo - kültürel özellikleri, ait oldukları sosyo - kültürel yapıdan koparak farklı ve kurumsal bir yapı içine girmelerinin neden olduğu değişim ve uyum sorunları ile ilgili sürecin özelliklerinin saptanmasıdır. Araştırma, durum saptanmasına yöneliktir. Bu tür araştırmada amaç belli bir içeriğin (bir kültür, bir okul, bir sınıf, bir sosyal katman, bir insanlar grubu, vb) derinlemesine ve ayrıntılı olarak irdelenmesidir. Çalışmada anket ve derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ageing process, brings about certain issues. The most important ones are housing and care. Today, these problems are being solved through various institutions. However among the people who get these institutive services often can be seen the problem of compliance and acceptance. Old people, living family life throughout their lives, have serious difficulties in nursing homes which means unusual environment and life style. The purpose of this study- in the sample of Karabük Yücel Nursing House - is to determine aging-old age problems, institutionalization of old age, perception of the environment of the elderly, socio-cultural characteristics of the elderly and change adaptation issues related to characteristics of the process. The research study was built at Karabük Yücel Nursing house which is in the centre of Karabük. Our research is aimed to determining the status. The aim of such research is to investigate the depth and detail of a particular content. In the study, survey and in-depth interview technique was used Key Words : Old Age, Life Satisfaction, Social Environment, Karabük Yücel Nursing Home