Telekomünikasyon sektöründe veri toplama yöntemleri, yeni yaklaşımlar ve güvenlik
Data collection methods in the telecommunication sector, new approaches and safety
  1. Tez No: 383967
  2. Yazar: EMİNE HEMŞİNLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Information and Records Management, Documentation and Information, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri, Veri Toplama Yöntemleri, Bilgi Güvenliği, Dijital Arşiv Sistemi, Veri Aktarım Problemleri, Data, Data Collection Methods, Information Security, Digital Archive System, Data Transfer Problems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde artan teknolojik imkânlarla birlikte rekabet ortamı da gelişmektedir. Bilgiye erişmek için en önemli faktörlerden biri de hız olmaktadır. Bilgiye en hızlı şekilde erişmek için firmalar tüm sistemlerini elektronik ortama aktarmak zorundadırlar. Müşterilerin doküman üzerine kaydettiği bilgiler çeşitli teknolojiler ile dijitalleştirilip elektronik ortama aktarılmaktadır. Elektronik ortamda bu bilgiler değerlendirilip incelenmektedir. Telekomünikasyon sektöründe Dijital arşiv sistemi, müşteri evraklarının dijital ortama aktarılması ve bu ortamda saklanması sürecini kapsamaktadır. Kanallardan toplanan müşteri evrakları, operasyon merkezlerinde işlenmekte ve fiziki olarak arşiv standartlarına uygun alarak saklanan dokümanların aynı zamanda taranarak elektronik ortamda da bu evraklar üzerinde yer alan müşteri bilgilerin toplanarak sonuçlar üretilmesini kapsamaktadır. Bununla birlikte fiziki arşivleme maliyetleri minimuma indirilmekte, alan ve işgücü kaybı azaltılmaktadır. Kanallarda müşterilerden toplanan dokümanlar üzerinde yer alan bilgiler sayısallaştırıldığında, burada karşımıza en önemli faktör veri kalitesinin ve doğruluğunun en kısa zamanda tespiti çıkmaktadır. Sayısallaşan evrak üzerindeki bilgiler ile sistemler üzerindeki müşteri bilgileri kontrol edildiğinde ortaya çıkan sonuçlar analiz için kullanıcıya zaman kazandırmaktadır. Evraklar üzerinde yer alan bilgiler OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisi yada manuel kullanıcı girişleri ile sisteme kaydedilmekte ve sistemdeki veriler ile karşılaştırılmaktadır. Dijital ortama aktarılan verilerin farklı sistemlere gönderilmesi ile veri iletiminde güvenlik, hız ve verimlilik kavramları öne çıkmaktadır. Veri güvenliği sağlanırken, veri aktarımı sırasında tıkanıklıkların önüne geçmek için çeşitli algoritmalar tasarlanmaktadır. İlgili çalışmada veri aktarımı sırasında yaşanan tıkanıklık analiz edilerek model parametreleri oluşturulmuştur ve iyileştirme önerileri sunulmuştur. Sahadan sürekli olarak veri toplamak, anketler düzenlemek, pazar araştırmaları yapmak firmalar için ayrı bir maliyet kalemini oluşturmaktadır. Müşteri talebini, segmentini belirlemek için etkili veri toplama yöntemleri belirlemek gerekmektedir. Tez çalışmasında telekomünikasyon sektöründe, veri kavramı, toplanma yöntemleri ve sistemler arası aktarımda yaşanan tıkanıklıklar ele alınmıştır. İkinci bölümde telekomünikasyon sektöründe veri toplama yöntemleri incelenmiştir. Veri, enformasyon ve bilgi kavramları arasındaki ilişkilere değinilmiştir. Telekomünikasyon sektöründe veri kavramının anlamı ve önemi tanımlanmıştır. Burada sektörde çok çeşitli veri kavramları ele alınmıştır. Abone sayıları, trafik göstergeleri, finansal göstergeler, kişisel veriler, konum verileri belirtilmiştir. Veri toplama sürecinde verilerin kalitesi güvenliği ve doğrulama süreci önemlidir.Üçüncü bölümde veri toplama sürecinde yeni yaklaşımlar ve dijital arşiv süreci incelenmiştir. Günümüzde rekabette en önemli avantaj müşteri bilgilerine en hızlı şekilde erişilmesi ve bu bilgileri değerlendirip optimum sonuca ulaşılması ile elde edilmektedir. Bununla birlikte eldeki verilerin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Son yıllarda tüm sektörlerde kâğıt ortamda saklanan verilerin dijital ortama geçirilmesi ve burada yer alan verilerin de değerlendirilmesi önem kazanmıştır. Telekomünikasyon sektöründe de müşterilerden elde edilen kağıt dokümanların saklanması ve dijital ortama aktarılması sağlanmaktadır. Tarama, indeksleme, validasyon, OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojileri ile bu bilgiler değerlendirilmekte ve sonuçlar elde edilmektedir. Çalışmada dijital arşivlemenin sektöre kazandırdıklarına değinilmiştir. Dördüncü bölümde telekomünikasyon sektöründe güvenlik kriterleri ele alınmıştır. Bilgi güvenliği süreci, standartları ve tehditlere karşı korunma yolları belirtilmiştir. Telekomünikasyon sektöründeki yasal düzenlemeler, standartlar ve yasalar anlatılmıştır. Bilgi güvenliği ile birlikte sistemlerin korunması, donanımsal ve yazılımsal önlemlerden bahsedilmiştir. Kimlik denetimi, İnkar edememe, Veri iletiminde süreklilik, veri iletiminde güvenilirlik, veri iletiminin izlenebilirliği incelenmiştir. Bu noktada bilgisayarlar arası güvenliği bağlantı yollarına değinilmiştir. Özellikle bilgisayarlar arası iletişimin sağlanabilmesi için, nasıl ve ne zaman iletişim kurulacağına dair aynı dilin kullanılması kararlaştırılması için gerekli protokoller incelenmiştir. Veri aktarımında güvenliğin sağlıklı olması için veri iletiminin de sağlıklı olması gerekmektedir. Burada veri aktarımında veri tipleri tanımlanmıştır. Veri gönderim sürecinde temel veri transferleri, güvenilirlik incelenmiştir. TCP performansının veri transferi uygulamaları için geliştirilmesi sağlanmıştır. Beşinci bölümde veri aktarımında yaşanan tıkanıklıkları önleme için sistem geliştirme yöntemleri incelenmiştir. TCP protokolünde, ftp veri transferi anlatılmıştır. FTP üzerinden veri transferi sırasında kuyruk ağ analizi, gecikmeler tanımlanmıştır. Kuyruk modeli oluşturulmuş ve sistem parametreli belirtilmiştir. Altıncı bölümde, örnek bir firmada tıkanıklık algoritmaları incelenmiştir. Veri aktarımında kuyrukta bekleme süreleri analiz edilmiştir ve yeni bir sistem önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Competitive conditions are increasing with increasing technological facilitiec in today. One of the most important factors is the speed to access information. Firms are obliged to transfer to electronic media for the fastest way to access all information systems. Customer information is transmitted to save the document on digitization electronically with various technologies. This information is analyzed and evaluated on electronically. Digital archive system in the telecommunications sector, the digitized documents of customers and covers the storage process in this environment. Customer documents collected from the channel being processed in operations centers and physically archive documents stored electronically scanned at the same time taking appropriate standards of customer information contained in the documents collected on these results include the production. However, physical archiving costs are minimized, loss of space and labor are reduced. The information contained on the documents are recorded in the system or manually by user input with OCR technology and compared with the data in the system. In the transmission data to be sent to different systems of data digitized safety, speed and efficiency concepts stand out. Data security is provided, various algorithms are designed to avoid the bottleneck during data transfer. By congestion experienced during data transfer analysis model parameters related work has created and presented suggestions for improvement. Continuously from the field to collect data, organize surveys, constitute a separate cost item for companies to do market research. Customer demand, it is necessary to determine effective methods of data collection to determine the segment. Related work in the telecommunications sector, the concept of data, collection methods and congestion experienced in the transfer between systems is discussed. Data collection methods of the telecommunications sector was investigated in the second section. Data, information and knowledge are referred to the relationship between concepts. The meaning of the data in the telecommunications sector and the importance of the concept is defined. Sector is discussed here in a wide variety of data concepts. Number of subscribers, traffic indicators, financial indicators, personal data, location data is specified. The quality of the data security of the data collection process and the datafication process is important. New approaches and digital archive process the data collection process has been examined in the third section. Today, the fastest way to access to the most important competitive advantage and customer information to achieve optimal results areobtained by evaluating this information. However, it is necessary to assess the best way of extrapolation. Be put into digital data stored in paper media in recent years in all sectors and to evaluate the data contained here has been important. Storing paper documents obtained from customers in the telecommunications industry and digitized are provided. Scanning, indexing, validation, OCR technology with this information is evaluated and the results are obtained. Work has also been mentioned that they provide digital archiving sector. Safety criteria of the telecommunications sector are discussed in the fourth section Information security processes, standards and protection against threats path is specified. Regulations in the telecommunications industry, standards and legislation has been introduced. Protection of information systems with the security, hardware and software measures are mentioned. Authentication, nonrepudiation, continuity of data transmission, data transmission reliability, traceability of data transmission were investigated. At this point, we focused on the security of the connection path between computers. In particular, in order to ensure communication between computers, and protocols necessary to decide how to use the same language on when to communicate were examined. Data transfer security of data transmission to be healthy also need to be healthy. Data types of data transfer are defined herein. Data transmission basic data transfer process, the reliability was evaluated. Improving TCP performance for data transfer applications is provided. System development methods to prevent data transfer bottlenecks experienced in the fifth section was examined. In the TCP protocol, FTP data transfer are described. Queuing network analysis during data transfer via FTP, delays have been identified. Tail model was created and the system parameter is specified. In the sixth chapter, samples were examined congestion algorithms in a company. Were analyzed in the queue waiting time and the data transfer has been made to suggest a new system.