Uluslararası Çalışma Örgütü normları ve Türk Hukuku kapsamında ev hizmetlerinde çalışan işçilerin sorunları
The problems of domestic workers in the International Labour Organization's norms and Turkish law
- Tez No: 384042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ev işi, Ev işçisi, Çocuk ev işçisi, Kadın işçiliği, Domestic work, Domestic worker, Children in domestic work, Female labour
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüz küresel dünyasında ev işçileri, özellikle orta ve üst sınıf için günlük hayatı düzenleyen son derece önemli aktörlerdir. Ev işi işverenin evi içerisinde, gözlerden uzak bir ortamda gerçekleştirilmektedir. Çoğunlukla kadınlardan oluşan ev işçileri belirsiz ve olumsuz çalışma şartları nedeniyle kötüye kullanılmaya ve sömürüye açıktır. Ev işçilerinin büyük bir kısmı kayıtdışı çalışmaktadır ve yasal korunmadan yoksundur. Göçmen ev işçileri, kayıtdışı çalışan ev işçileri içerisinde kayda değer bir oranı oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı ev işçilerinin durumlarının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu karşılaştırmalı olarak ele almaktır. Bu bağlamda ev işçilerinin dünya genelinde çalışma ve yaşam şartlarına ilişkin genel bir tablo çıkarmak hedeflenmektedir. Çalışmada ev işlerinde çalışanların“insana yakışır iş”tanımı çerçevesinde ekonomik ve sosyal hayattaki durumları değerlendirilecektir. Bu bağlamda konu daha çok kadın, çocuk ve göçmen işçiler ekseninde ele alınacaktır. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 189 Sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş Sözleşmesi ve Türk İş Hukuku hükümleri kıyaslamalı olarak değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Domestic workers are extremely important actors to regulate daily life especially for the middle and upper classes. But domestic work continues to be undervalued and invisible. Domestic workers are mainly women and girls, many of whom are migrants or members of disadvantaged communities. In this conditions domestic workers are vulnerable to discrimination, and to other abuses of human rights. Consequently most of them are undeclared and they need legal protection. The aim of this study is to compare the status of domestic workers' compliance with national and international standards. In this respect, domestic workers will be discussed the general situation regarding the working and living conditions worldwide. Within the context of decent work, domestic workers' economic and social living conditions will be evaluated. In this context, issues will cover mostly women, children and migrant workers. Turkish Labour Law provisions will be evaluated in comparison with the No. 189 Convention on Decent Work for Domestic Workers.