İşletmelerin kurumsal yönetim uygulamalarının kâr yönetimi üzerindeki etkisi ve İMKB şirketleri üzerinde bir uygulama
The effect of corporate governance on earni̇ngs management appli̇cati̇ons : An appli̇cati̇on on İstanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 384041
  2. Yazar: SEDA YAVUZASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS KALMIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kâr Yönetimi, Kurumsal Yönetim, İhtiyari Tahakkuk, İhtiyari Olmayan Tahakkuk, Yönetim Kumlu, Earnings Management, Corporate Governance, Discretionary Accruals, Non- Discretionary Accruals, Board of Directors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Yıllardır kâr yönetimi uygulamaları nedeni ile yaşanan muhasebe skandalları, şirketlerin esnek muhasebe politikaları çerçevesinde hazırladıkları finansal raporlara olan güveni sarsmıştır. Bu çerçevede kâr yönetimi uygulamalarının engellenmesi ve finansal raporların doğruluğunu teminat altına almada temel unsur olarak kurumsal yönetim uygulamaları görülmektedir. Çalışmanın amacı 2005-2010 yılları arasında İMKB' ye kote şirketlerin içsel kurumsal yönetim mekanizmaları olan yönetim kurulu üye sayısı, bağımsız üye sayısı, icracı olmayan üye sayısı, icra kurulu başkanı (CEO) ile yönetim kurulu başkanının ayrı kişi olması, denetim komitesindeki kişi sayısı, bağımsız ve icracı olmayan üye sayısı, kurumsal yönetim komitesinin varlığı ve halka açıklık oranı ile kâr yönetimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Analiz kısmında önce ihtiyari tahakkuklar hesaplanmıştır Bunun için de 4 farklı ihtiyari tahakkuk modeli kullanılmıştır. Bu modellerin değişen varyans sorunları halledildikten sonra modeller dengeli havuzlanmış panel veri analizi tekniği ile tahminlenmiştir ve Türkiye de kâr yönetimini ölçen en iyi tahakkuk modeli“Larcker, Richardson Modeli”olarak tespit edilmiştir. Daha sonra kâr yönetimi katsayıları ile içsel kurumsal yönetim mekanizmaları arasındaki ilişki de panel veri analizi ile tahminlenmiştir. Çalışmanın analiz sonuçlarına göre kâr yönetimi uygulamalarını azaltan kurumsal yönetim mekanizmaları ; yönetim kurulu ve denetim komitesindeki icracı olmayan üye ve bağımsız üye sayısının çokluğu ile denetim komitesi üye sayısı olmuştur. Aktif büyüklüğü de kâr yönetimini arttıran bir unsur olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Earnings managements applied for many years in the framework of flexible accounting plocies of the companies has shaken the confidence towards business financial reports. In this framework, earnings management applications are considered as one of the basic factors which prevents earnings management applications and guarantee the accuracy of the business financial reports. This study examines the relationship between earnings management and the internal corporate governance mechanisms of the companies listed at the İstanbul Stock Exchange between the years 2005-2010. Internal corporate governance mechanisms comprise number of the members of the board of directors, number of the non-executive members of the board of directors, number of the independent members of the board of directors, CEO duality, audit committee size, number of the independent and non-executive members of the audit committee, existence of corporate governance committee and free float rate of the Company. First of all, discretionary accruals were calculated. Four different discretionary accrual models have been employed to be able to calculate earnings management. After the fluxional varience problems of these models had been resolved, the models were anticipated by pooled balanced panel data analysis technique. And Larcker Richardson model has been determined as the best accrual model measuring earnings management in Turkey. Afterwords this study were analysed the relationship between earnings management and the internal corporate governance mechanisms According to the analysis results internal corporate governance mechanisms that reduce earnings management applications in company were determined as non-executive members of the board of directors and the audit committee and audit committee size. And asset size has been determined as increase of earnings management applications.