Kin state's youth, party membership, ideology, and conflict understanding: Youth in albania on ethnic Albanians' conflicts in Kosovo and in Macedonia
Akraba devletlerin gençleri,siyasi partiye üyelik, ideoloji ve uyuşmazlık algılanması: Arnavutluk'taki gençlerin Kosova ve Makedonya'daki etnik Arnavutların uyuşmazlıkları üzerinde algılamaları
  1. Tez No: 384083
  2. Yazar: JUBJANA VILA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BETÜL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: akraba devlet, akraba topluluk, gençler, algılar, siyasi parti, ideoloji, milliyetçilik, barışçıl yaklaşım, milliyetçi yaklaşım, etnik Arnavutlar, Kosova uyuşmazlığı, Makedonya uyuşmazlığı, kin state, kin group, youths' understanding, ideology, youths' partymembership, nationalism, troublemaker, peacemaker, ethnic Albanians, Kosovoconflict, Macedonian conflict
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Gençler (gençlik, genç nüfus), siyasi katılımları ile barışa veya çatışmaya katkıda bulunabilecek önemli siyasal faktörlerdir. Siyasette aktif olan gençler, devletin akraba topluluklarına karşı olan yaklaşımlarına da (önemli derecede) yön verebilirler (yaklaşımlarını etkileyebilirler). Onların algılamaları, gençlerin barışa ve uyuşmazlığa olan katkılarını şekillendirebilir. Bu çalışma, gençlerin kendi akraba toplulukları ile ilgili algılarını araştırmayı hedefliyor. Araştırmanın odak noktasında, Arnavutluk'ta siyasette aktif olan gençlerin, Kosova ve Makedonya'da etnik Arnavutların uyuşmazlıkları ile ilgili algılarıdır. Özellikle, farklı dört partinin gençlik kollarında (forumlarında) üye olan gençlerle görüşmeler (röportaj, mülakat) yapılmıştır. Bu görüşmelere, siyasette aktif olmayan belirli (sınırlı) bir grubun mülakatlarını da ekleyerek, toplam 14 yarı-yapılandırılmış (biçimlendirilmiş) görüşme (interviews) yürütülmüştür (tamamlanmıştır). Elde edilen verileri analiz etmek için görüşmeler snowball sampling yöntemi ile seçilerek tekst analizi yapılmıştır. Araştırma'da, siyasi ideoloji, gençlerin, akraba topluluklarının uyuşmazlıkları ile ilgili algılarını şekillendiren önemli bir unsur olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, akraba topluluklarda olan uyuşmazlıklarla ilgili, milliyetçi partilerde üye olan gençler: milliyetçi yaklaşımı; diğer partilerin üyeleri ise daha çok işbirliği ve barışçıl yaklaşımları destekledikleri görülmüştür. Bunun yanında, gençlerin Arnavutluk'un siyasetinde daha fazla katılma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, akraba topluluklarının uyuşmazlıklarının çözülmesi için, milliyetçi ideolojilere sahip olmayan gençlerin siyasete katılmalarını daha olumlu buluyor. Diğer taraftan, milliyetçi yaklaşımları destekleyen gençlerin ise, uyuşmazlıkların çözülmesinde olumsuz bir etki yapacağını öngörüyor. Bu araştırma, hem teorik hem uygulamalı içermeler (implications) bulunduruyor. Teorik (kurumsal) içermeler, literatürün, gençlerin barış ve uyuşmazlıkla ilgili olan algılarını etkileyen faktörleri inceleyerek zenginleşmesinde odaklanıyor. Ayrıca, ideolojik siyasetin, gençlerin algılarının üzerindeki etkilerinin anlaşılmasında literatüre katkıda bulunuyor. Uygulama ile ilgili içermeler ise, hükümetlere, barış vizyonunu gençlerin potansiyellerini daha etkin kullanma yollarını gösteriyor. Ayrıca, gençlerin ideolojik siyasi düşüncelerinin, hükümetlerin barış ve uyuşmazlıkla ilgili politikalarının oluşmasında etkili olabileceğini gösteriyor.
Özet (Çeviri)
Youth are important political actors and through their party membership they may contribute to either peace or conflict. Youths engaged in political parties might also influence kin state's approaches towards its kin groups. Their understanding may shape youths' contribution and approaches towards peace and conflicts. This study attempts to explore the understanding of youth in the kin state concerning their kin groups' conflicts. In this research, the focus is on the understanding of youths who are members of political party youth forums in Albania, on ethnic Albanians' conflicts in Kosovo and in Macedonia. Specifically, youths members of four political youth forums in Albania were interviewed. Adding the interviewees done with a control group of youth not engaged in any political party's youth forum, a total 14 semi-structured interviews were conducted. The interviewees were selected via snowball sampling and text analysis was employed to analyze the collected data. In this research political ideology appeared as an important factor that might influence youths' understanding of their kin groups' conflicts. Moreover, youth with nationalist ideology supported the nationalist approach and youth from the parties that were not based on the nationalist ideology supported the cooperative and peaceful approach towards their kin groups' conflicts. Additionally, the need for more inclusion of youth in Albanian politics appeared. This study suggests that inclusion of youths without nationalist ideology in politics would bring more positive contribution to the resolution of their kin groups' conflicts, and inclusion of youths with nationalist ideology may bring negative contribution, due to their support to the nationalist approach. This research has theoretical and practical implications. The theoretical implication focuses on enriching the literature on the factors that can influence youths' understanding of peace and conflict and adds to the literature knowledge on the influence of political ideology on youth's understanding. The practical implication lies at providing knowledge to the governments to validate the potentials of youth with a vision of peace and be aware that political ideology of youths might shape their attitudes and behaviors toward peace and conflict.