Fuzûlî'nin Türkçe Dîvânı'ndaki kaside, kıt'a ve musammatlarda edebî sanatlar
Literary arts at qasida, kit'a and musammat's in Fuzuli's Turkish
  1. Tez No: 384114
  2. Yazar: MUSTAFA URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzûlî Türkçe Dîvan, Dîvan şiiri, Edebî sanat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Fuzûlî, Dîvân şiiri denildiğinde ilk akla gelen şairlerden birisidir. Aşk ve ıstırap şairi olarak bilinen ve 16. yy'ın en büyük şairi olarak kabul edilen Fuzûlî'nin çok sayıda eseri mevcuttur. Bu eserlerden biri olan Türkçe Dîvân'ı, çalışmalara en çok konu olanıdır. ''Fuzûlî'nin Türkçe Dîvânı'ndaki Kasîde, Kıt'a ve Musammatlarda Edebî Sanatlar'' adlı çalışmamız, Fuzûlî'nin Türkçe Dîvânı'nın ilgili kısımlarındaki edebî sanatların tespit, tasnif ve tahlilini kapsamaktadır. Tezimizde edebî sanatlar, ilgili kaynaklardan da istifâde edilerek tasnif edilip tanımlanmış ve örneklendirilmiştir. Fuzûlî Dîvânı'nda söz sanatlarına yer yer değinen çalışmalar mevcut ise de, Dîvân'ın tamamını ya da büyük kısmını ele alan çalışmalar yoktur. Araştırmamızın haliyle bu boşluğu dolduracağı kanaatindeyiz. Çalışmamız, son bölümde yer alan Sonuç ve Kaynakça haricinde iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Manaya Dayalı Söz Sanatları; ikinci bölümde, Lafız ve Yazıya Dayalı Söz Sanatları incelenmiştir. Çalışmamızda şairin, şiirlerinde hangi sanatları daha çok kullandığı ve söz sanatları açısından şiire olan katkısı tespit edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Fuzuli is one of the first poets that comes to mind in Divan Literature. Fuzuli who had a great number of literary works is knuown as the poet of love and agony and is accepted as the greatest poet of 16th century. One of his literary works, Turkish Divan has become the subject of moststudies. The name of the study is ''Literary Arts at Qasida, Kıt'a and Musammats in Fuzuli's Turkish Divan'' and this study applies to the determination, analysis and classification of literary of arts in mentioned areas of Fuzuli's Turkish Divan. In the thesis, the literary of arts has been exemplified by defining and classifying with the help of relavant resources. There have only a few studies which deal with the literary arts in Fuzuli's Divan and there has not been any studies which covers the thew holeor a big part of the Divan. We believe that whit the help of the subject of this study; we will be able to fill that gap. Our study consists of two part; Conclusion and Bibliography. In the first part, the literary of arts related to meaning have been studied and literary arts related to wording and writing have been studied in these condpart. Which literary arts Fuzuli used most in his poems and the contribution of Fuzuli's works to Divan Poetry in terms of literary of arts will be indicated in this study. Key word: Fuzuli's Turkish Divan, Divan poetry, Literary art