1973-1979 döneninde Afganistan'ın dış politikası
1973-1979 foreign policy of Afghanistan
  1. Tez No: 384136
  2. Yazar: ABUMOSLİM TALASH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: The Foreign Politics Of Afghanistan 1973-1979, The Foreign Politics Of Muhammet Daud Khan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
1973-1979 dönemi arasında Afganistan dış politikasında birçok değişiklik meydana gelmiştir. Bu dönem içerisinde Afganistan'da kraliyet rejimine son verilip; cumhuriyet rejimine geçilmiştir. Afganistan İslam Cumhuriyeti dış politikasında Sovyet bloğuyla olan ilişkilerini sabit tutuarak ona olan bağımlılığını azaltmak için batı bloğuyla olan ilişkilerini geliştirmişti. Afganistan böylece dünyayla olan ilişkilerini artırma çabasındaydı. Afganistan'da kraliyet rejiminin kaldırılmasında liderlik rolü üstlenen ve sonrasında da Cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla Afganistan Cumhurbaşkanı olan Muhammed Davud Han, ülkenin Sovyetler Birliği'ne olan bağımlılığından, ülkenin dış politikasındaki rotasını değiştirerek Afganistan'ı kurtarmak için çeşitli politikaları uyguladı. Bu yüzden Davud Han dış politikadaki rota değişikliliği çerçevesinde Batı ve Afganistan'ın Batı yanlısı komşuları ile olan ilişkilerini geliştirmek için çaba sarfetmiştir. Sovyetler Birliği ile olan ilişkilerin soğuması; Afganistan'da bir darbeyle yönetim değişikliliğinin gerçekleşmesine sebep olmuştur. Beş yıllık bir süreç içerisinde Afganistan'da dört darbe ve sonraki süreçte Sovyetler Birliği'nin işgali ile sonuşlanacak olan bir buhran geçirmiştir. Ama sovyet işgalinden önce Afganistan'da olan darbelerde Sovyetler Birliği'nin parmağının olmadığını iddia edemeyiz. ANAHTAR KELİMELER: 1973-1979 Döneminde Afganistan'ın Dış Politikası, Muhammed Davud Han'ın Dış Politikası.
Özet (Çeviri)
The 1973-1979 period has seen a lot of changes in Afghanistan's foreign policy. During that period the republic regime replaced monarchy. The government of the Islamic Republic of Afghanistan embraced the policy of improving relations with the Western Bloc in order to free itself of the dependence on the USSR. Therefore Afghanistan was in the pursuit of improving ties with the world. Muhammad Daud Han, who played a leading role in the abolition of Afghanistan's monarchy and who later became the first president of the emerged Republic, was trying to save Afghanistan from dependence on the Soviet Union and redirect foreign policy. That is why Daud Han was making an effort to improve relations with the West and its Western-oriented neighbors. The cooling of Afghanistan-Soviet Union relations led to the coup which in turn led to the change in political regime. During this 5-year period Afghanistan experienced a deep crisis with 4 coups, followed by the Soviet invasion. But we cannot claim that before the Soviet Union's direct invasion these four coups happened without indirect Soviet Union's influence.