Sağlıklı gönüllülerde enerji içeceklerinin endotel fonksiyonuna akut etkisi
Effects of energy drinks on endothelial function in healthy volunteers
  1. Tez No: 384210
  2. Yazar: CAVİDAN AHUNDOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANSIN TULUNAY KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji içecekleri, endotel disfonksiyonu, akım aracılı vazodilatasyon, Energy drinks, endothelial dysfunction, flow-mediated dilation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sağlıklı Gönüllülerde Enerji İçeceklerinin Endotel Fonksiyonuna Akut Etkisi Amaç: Başta gençler olmak üzere toplum genelinde enerji içeceği kullanımı hızlı bir şekilde artmaktadır. Ancak enerji içeceklerinin sağlık üzerine etkileri tam olarak bilinmemektedir. Çalışmamızı enerji içeceklerinin akım aracılı vazodilatasyon (AAV) yanıtı ile endotel disfonksiyonuna akut etkilerinin araştırılması amacıyla tasarladık. Materyal-Metod: Araştırmamıza bilinen hastalığı olmayan 19 ile 46 yaş arasında sağlıklı 15 erkek ve 15 kadın gönüllü alındı.Gönüllülerin uygun hazırlığını takiben ,aynı gün içerisinde enerji içeceği öncesi kan basıncı, kalp hızları ,ve %AAV yanıtları değerlendirildi.Sonrasında 20 dakika içinde 355ml'lik metal kutuda enerji içeceği 20 dakikada içirildi. İçecek bitiminden 60 dakika sonrasında tekrar kan basıncı, kalp hızları, ve %AAV yanıtları değerlendirilerek karşılaştırmak için kaydedildi. Bulgular:Enerji içecekleri öncesi ve sonrası sistolik kan basınçları(111±11,5; 114±12,9; p=0,59), diastolik kan basınçları(72±7,9; 73±8; p=0,71),kalp hızları (72,7±9,5; 70,4±9,7; p=0,056),bazal arterial çaplar (3,7±0,7; 3,8±0,6; p=0,24) arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Enerji içecekleri öncesi ve sonrası bazal kan akım hızları arasındakı karşılaştırmada anlamlı farklılık izlenmedi (28,9±24,9; 26±20,4; p=0,49).Enerji içeceği öncesi ve sonrası %AAV yanıtının karşılaştırılmasında enerji içeceği sonrası sayısal olarak daha düşük %AAV yanıtı bulundu, arada %1,58 fark tespit edildi, fakat bu sonuç istatiksel olarak anlamlı saptanmadı(9,7±4,6; 8,1±4,7; p=0,176). Sonuç:Türkiyede mevcut olan 355ml'lik 53,25mg kafein içeren 1 kutu enerji içeceği sağlıklı gönüllerde endotel fonksiyonunu ,kan basıncı ve kalp hızı değerlerini akut olarak etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Effects of Energy Drinks on Endothelial Function in Healthy Volunteers Objective: Energy drink consumption is increasing among the population , especially among adolescents and young adults. The health effects of energy drinks are unknown. This study investigates the effects of energy drinks on endothelial functions assessed by flow mediated dilation (FMD) of the brachial artery. Material and Methods: 30 healthy volunteers (15 male, 15 female) aging 19 to 46 years were included in the study. Demographic variables, baseline heart rate and blood pressures were recorded. Flow mediated dilation measurements of the brachial artery were performed and recorded per protocol. %FMD values were calculated. The volunteers were asked to drink 355 ml of energy drinks containing 53,25 mg caffeine after baseline measurements, and all measurements were repeated 60 minutes later.Baseline and post energy drink values were compared Results: Systolic blood pressure (111±11,5; 114±12,9; p=0,59; p=0,59), diastolic blood pressure (72±7,9; 73±8; p=0,71), and heart rate values (72,7±9,5; 70,4±9,7; p=0,056) were similar bepafe and after energy drinks. Basal arterial diameters (3,7±0,7; 3,8±0,6; p=0,24) and basal blood velocities (28,9±24,9; 26±20,4; p=0,49) also did not change after energy drink consumption. %FMD levels were %1,58 lower after energy drink consumption but the difference did not reach statistical significance (9,7±4,6; 8,1±4,7; p=0,176)., Conclusion: Energy drinks containing 53,25 mg of caffeine/355 ml can did not have any influence on blood pressure, heart rate or endothelial functions in healthy volunteers.