Görme engellilerde koku duyusunun değerlendirilmesi
Evaluation of olfactory function in blind subjects
  1. Tez No: 384225
  2. Yazar: MEHMET NURİ ELGÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN NURİ AKINER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Görme engelli, koku, koku testi, koku fonksiyonları, blind, odour, odour test, olfactory function
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Koku duyusu insan yaşamı ve kalitesi açısından sanılandan daha önemlidir. Görme engeller için ise koku duyusunun önemi bir kat daha artmaktadır. İnsanın görme fonksiyonun olmaması diğer duyularının öne çıkarak, daha fonksiyonel olacağını düşündürmektedir. Bu çalışmada, görme engelliler ile görme engeli olmayanlar arasında koku duyusu açısından fark olup olamadığını ortaya koymak için planlanmıştır. Çalışmaya 26'si doğuştan görme engelli, 27'si edinsel görme engelli; 53'ü görme engelli ve 22 görme engeli olmayan kontrol grubu belirlendi. Görme engelli katılımcılara ve kontrol grubundaki katılımcılara bir kez Sniffin' Sticks (Heinrich Burghart GmbH, Wedel, Germany) test kiti ile üç basamaklı (threshold, discrimination, identification) koku testi uygulandı. Görme engellilerde olfaktör fonksiyonların ile görme engeli olmayanlar arasında; koku eşik değerleri, koku ayırt etme, koku tanıma ve toplam koku skorları karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmadı. Fakat görme engelliler; doğuştan görme engelliler ve edinsel görme engelliler olarak ikiye ayrıldığında. Doğuştan görme engellilerde, sonradan görme kaybı olanlara göre koku tanıma, koku ayırt etme ve toplam koku skorlarını daha iyi olduğu görüldü. Doğuştan görme engellilerde, sonradan görme kaybı olanlara göre koku eşik ortalama değerlerinin daha iyi sonuç verdiği görülmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak bu çalışmada bu gün için kullanılan koku testi yöntemleri ile görme engelliler ile görme engeli olmayanlar arasında koku skorları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In terms of human quality of life, olfactory function is more important than it is believed. It is much more important for the visually impaired. It is assumed that blindness will lead the other senses to be more functional. The aim of this study is to investigate whether the olfactory function increases in blind subjects compared with the controls. This study was carried out with a group of 53 blind subjects (26 early blind, 27 late blind) and a control group of 22 sighted subjects. Both the control and blind groups used the Sniffin' Sticks test for once (Heinrich Burghart GmbH, Wedel, Germany) and applied the three staged (threshold, discrimination, identification) odour test. Comparing olfactory functions between blind subjects and sighted controls, in means of olfactory threshold values, odour discrimination, odour identification and total olfactory scores; the results showed no significant differences. But when the blinds were divided into two groups of early blind and late blind subjects, early blinds outperformed late blinds in odour identification, odour discrimination and total olfactory scores. Even though the olfactory mean threshold value was better in early blind subjects compared with late blinds, it was not statistically significant. We concluded that with contemporary odour test methods, there are no significant differences between blind and sighted subjects in means of olfactory scores.