Atriyal fibrilasyonlu hastalarda ve kontrol grubunda parathormon, D vitamini , serum kalsiyum, fosfor, albumin ve ALP düzeylerinin ölçümü
Comparison of serum parathormone, vitamin D , calcium, phosphorus, albumin and alkaline phosphatase levels in patients with atrial fibrillation and control group
- Tez No: 384224
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RİZA UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, PTH, 25-OH-vitamin D3, Atrial Fibrillation, PTH, 25-OH-Vitamin D3
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF) genel popülasyonda , en yaygın rastlanan sürekli kardiyak aritmidir. Parathormon (PTH) yüksekliği ve D vitamini eksikliğinin kardiyovasküler olaylar üzerinde etkili olduğunu gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızda AF ile PTH ve D vitamini arasında ki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç – Yöntem ve Bulgular: 2014 yılı Mart ve Haziran aylarında AÜTF Kardiyoloji polikliniğine başvuran 55-75 yaş arası 56 kronik non-valvular AF' li hasta ile Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine başvuran 52 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Kronik böbrek yetmezliği, Kronik karaciğer hastalığı ve Kronik kalp yetmezliği olan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalarda serum ALP, Kalsiyum, Fosfor, Albumin, Kreatinin , PTH ve Vitamin D değerlerine bakıldı. Serum albumin, kreatinin ve fosfor değerlerinde her iki grupta anlamlı fark saptanmadı. (p>0.05). AF'li hasta grubunda saptanan ortalama kalsiyum değeri kontrol grubuna (sırasıyla 9,26 mg/dl, 9,46 mg/dl) göre anlamlı oranda düşük saptandı.( p0.05). Her iki gruptaki hastaların kullandığı Anjiyotensin reseptör blokeri (ARB), Kalsiyum Kanal Blokeri (KKB) ve Digoksin ilaçları ile PTH düzeyleri arasında ilişki saptanmadı. (p>0.05). Sonuç: AF' nin patolojisinde hem D vitamin eksikliği, hem de PTH yüksekliği rol oynayabilmektedir. Bizim çalışmamızda da bu bilgileri destekler nitelikte sonuçlar elde edilmiştir. AF ve PTH arasında ki ilişkiyi ayrıntılı olarak ortaya koyabilmek için daha geniş katılımlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Serum Parathormone, Vitamin D, Calcium, Phosphorus, Albumin and Alkaline Phosphatase Levels in Patients with Atrial Fibrillation and Control Group Aim: In general population, atrial fibrillation (AF) is the most common cardiac arrhythmia. There are many research describing the effects of elevated levels of parathormone (PTH) and decreased levels of Vitamin D on cardiovascular system. In our research, we aim to investigate the relationships between AF and PTH and Vitamin D. Methods: In March and June 2014, 56 subjects with chronic non-valvular AF (ages between 55-75) were recruited at Ankara University Medical Faculty Cardiology Polyclinic and 52 subjects were recruited into control group at Endocrinology and Metabolic Diseases Polyclinic. Exclusion criteria was chronic kidney failure, chronic liver disease and chronic heart failure. Serum alkaline phosphatase (ALP), calcium, phosphorus, albumin, creatinine, PTH and vitamin D levels were measured in both groups. Results: There was not any significant difference between two groups in serum albumin, creatinine and phosphorus levels (p>0.05). Serum calcium levels were significantly lower in AF group (9.26mg/dl) than the control group (9.46mg/dl), (p0.05). Also there wasn't any significant relationship between angiotensin receptor blockers, calcium receptor blockers and digoxine medications and serum PTH levels in any of the study groups (p>0.05). Conclusion: In AF pathology, both vitamin D deficiency and elevated levels of PTH might have an important role. Our data are supportive of this information. Further research is required for a better understanding of the relationship between AF and PTH.