Ankilozan spondilit ve inflamatuvar barsak hastalığında anti CD-74 antikorunun spondiloartropati gelişmindeki ve hastalık aktivitesindeki rolü
The role of anti-CD74 antibody in the development of spondyloarthropathy in ankylosing spondylitis and inflammatory bowel disease and disease activity
  1. Tez No: 384247
  2. Yazar: SEDA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN MURAT TURGAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, İnflamatuv ar Bağırsak Hastalığı, Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı, Enteropatik artrit, Spondiloartropati, Anti- CD74
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Ankilozan spondilit (AS) etyopatogenezi halen belirsizdir. AS ile HLA-B27 ve diğer genler arasında kuvvetli ilişki saptanmıştır. İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) da etyopatogenezi henüz net anlaşılamamış, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. İnflamatuvar bağırsak hastalığında ekstraintestinal bulgular sık görülmektedir. En sık görülen ekstraintestinal bulgular eklem tutulumu ile ilişkilidir. Bu çalışmada Türk toplumunda AS ve İBH'lı hastalarda spondiloartropati gelişiminde ve hastalık aktivitesinde MHC (büyük doku uygunluk kompleksi-major histocompatibility complex) sınıf II molekülü olan CD74'e karşı antikorların rol alıp almadığını ve bu antikor düzeylerinin sağlıklı toplumdan farklı olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji ve Gastroenteroloji Bilim Dalları'na başvuran 111 AS, 108 İBH tanısı olan hasta ve 101 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri değerlendirildi. Hastalarda ve kontrol grubunda ELISA yöntemi ile anti-CD74 düzeyleri bakıldı. Hastalık aktivasyonu ile anti-CD74 düzeyleri arasındaki ilişkiye incelendi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastalarda AS grubunda erkek hastalar anlamlı olarak daha fazlaydı (p˂0,005). HLA-B27 durumlarına bakıldığında; HLA-B27 pozitifliği AS'li hastalarda %86,5, İBH'lı hastalarda %21,3 saptandı. Anti-CD74 düzeyleri ortalama değerleri AS'li grupta 6,99 ng/ml (SD±3,24), İBH'lı grupta 6,25 ng/ml (SD±3,34), kontrol grubunda 7,83 ng/ml (SD±4,72) saptandı. Kontrol grubunda İBH grubuna göre anti-CD74 düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,007). AS-İBH ve AS-kontrol grupları arasında anlamlı fark saptanmadı. Anti-CD74 düzeyleri ile HLA-B27 pozitifliği ve hastalık aktivitesi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Anti-CD74 düzeyleri, Türk toplumunda, AS ve İBH'lı hastalarda spondiloartropati gelişimi ve hastalık aktivitesi ile ilişkili saptanmamıştır. Spondiloartropati gelişiminde ve hastalık aktivitesinde anti-CD74 düzeylerinin ilişkisini göstermek için daha geniş hasta serileriyle yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The ethiopathogenesis of Ankylosing Spondylitis (AS) is still uncertain. A strong association between AS and HLA-B27 and the other genes was determined. Inflammatory Bowel Disease (IBD) is a chronic inflammatory disease with unclear ethiopathogenesis. Extraintestinal manifestations is frequent in IBD. The most frequent extraintestinal manifestations is musculoskeletal manifestations. We aimed to examine the role of anti-CD74 antibody (a part of MHC (Major histocompatibility complex) class II) levels in the development of spondyloarthropaty and the disease activity in AS and IBD, and the difference from the levels of controls in Turkish population. Materiels and Methods: This study was carried out on the patients applying to the rheumatology and gastroenterology polyclinics in Ankara University Faculty of Medicine. We analyzed 111 AS, 108 IBD and 101 healthy controls. Sera of patients and healthy controls were analyzed for antibodies against anti-CD74 by ELISA. Demographic and clinic properties of patients were analyzed. The relationship between anti-CD74 antibody levels and disease activity was investigated. Results: AS patients were more often male compared with IBD patients and controls (p˂0,005). HLA-B27 status was studied, HLA-B27 positivity was 86,5% in AS patients, 21,3% in IBD patients. The mean levels of anti-CD74 antibodies were 6,99 ng/ml (SD±3,24) in AS, 6,25 ng/ml (SD±3,34) in IBD, 7,83 ng/ml (SD±4,72) in healthy controls. Anti-CD74 levels were higher in healthy controls compared with IBD patients (p=0,07). There were no statistically significance difference between AS-IBD and AS-control groups. There was no statistically significant correlation between anti-CD74 levels and HLA-B27 status and disease activity. Conclusion: The correlation between antibodies against CD74 and the development of spondyloarthropathy in AS and IBD and disease activity in Turkish population could not shown. To validate the usefulness of anti-CD74 levels in the development of spondyloarthropaty and disease acitivity much largerscale studies will be needed.