Amniyon sıvı incelenmesinde down sendromu tespit edilmiş gebelerde oksidan/antioksidan sistem, IL-6 ve IL-10 parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of oxidant / antioxidant system parameters, IL-6 and IL-10 levels in amniotic fluid of pregnancies with down sydrome
- Tez No: 384248
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN İMGE ERGÜDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, interlökin-6/ interlökin-10, Oksidan/antioksidan sistem, prenatal tanı, SOD, Down syndrome, interleukin-6/interleukin-10, oxidant/antioxidant system, prenatal diagnosis, superoxide dismutase
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Down Sendromu genetik kaynaklı mental retardasyonun en sık nedeni olup, birçok klinik ve dismorfolojik bulgularla kendini gösteren önemli bir sağlık sorunudur. Down Sendromu açısından riskli popülasyona invaziv tanı testleri uygulanarak prenatal tanı konabilmektedir. Bu invaziv tanı testlerinden en çok kullanılan ise amniyosentezdir. Amniyosentez ile alınan amniyon sıvısı örneğinde fetal kromozom analizi, enzimatik çalışmalar, DNA analizleri yapılabilir ve bize gebelik hakkında bilgi verebilir. Down Sendromlu bebek sahibi gebelerde oksidatif stres belirteçlerinin yükseldiği daha önce gösterilmiştir. Bu araştırma amniyosentez ile DS tanısı konmuş bebek sahibi gebelerin amniyon sıvılarında oksidan/antioksidan sistem ve interlökin- 6 (IL-6)/interlökin-10(IL-10)düzeylerinin durumunun ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Merkezi'ne başvurup amniyosentez yapılan gebelerin amniyon sıvılarının genetik inceleme sonuçlarına göre DS'lu bebeğe sahip olan 18 gebenin amniyon sıvısı ve sağlıklı bebeğe sahip 36 gebenin amniyon sıvısı çalışma kapsamına alınarak iki grup oluşturulmuştur. Alınan örneklerde malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve ksantin oksidaz (XO), katalaz (CAT), adenozin deaminaz (ADA), nitrik oksit (NO), nitrik oksit sentaz (NOS) spektofotometrik yöntemlerle IL-6 ve IL-10 testlerinin ölçümleri ise ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. İstatiksel değerlendirmede Student t testi ve spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. P0,05). Sonuç olarak DS'lu grupta SOD enzim aktivitesi artmış olarak bulunmuştur. Bu sonuca 21. kromozom üzerinde yer almakta olan SOD geninin neden olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca kontrol grubuna kıyasla DS'lu bebeğe sahip gebelerin amniyon sıvılarında SOD enziminin aktivitesi sonucunda oluşan aşırı miktardaki H2O2'i temizleyecek düzeyde CAT ve GSH-Px'ın bulunmaması ciddi bir oksidatif strese yol açmaktadır. Bu veriler doğrultusunda SOD enzimini prenatal tanıda belirteç olarak kullanmak yararlı bir yaklaşım olabilir. Bu amaçla daha yüksek sayıda yapılmış çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir
Özet (Çeviri)
Down sydrome (DS) is a genetic disorder that is the most commonly recognized genetic cause of mental retardation and it presents with many clinical and dismorphologic findings. Down sydrome can be diagnosed at high-risk of down syndrome pregnancies by invasive prenatal testing. The most common invasive prenatal test for diagnosis of DS is amniocentesis. Amniotic fluid sampling can provide a lot of data by allowing analysis of fetal chromosomes, fetal DNAs and enzymatic activity. It is previously shown that oxidative stress marker levels are statistically elevated in amniotic fluid samples of pregnancies with DS. In this study we aimed to demonstrate antioxidant/oxidant system markers, IL6 and IL10 levels in amniotic fluid samples of pregnancies affected by DS. For this purpose we collected amniotic fluid samples from 18 pregnancies affected by down sydrome and 36 normal healthy pregnancies who applied to Zekai Tahir Burak Research and Training Hospital Genetic Center and were proceeded with amniocenthesis. In the amniotic fluid samples; malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathion peroksidase (GSH-Px) xhantine oksidase (XO), catalase (CAT), adenozine deaminase (ADA), nitrik oxide (NO), nitrik oxide senthase (NOS) enzymatic activities were evaluated by spectrophotometric methods, IL6 and IL10 levels are evaluated by ELISA. For statistical analysis Student's t–test and Spearman corralation analusis are used. It was found that SOD levels are significantly elevated in study group compared to control group (p0,05). As a consequence, SOD enzyme activity was found to be increased what we think is caused from SOD gene on 21 st chromosome. Also not having enough CAT and GSH-Px to clear up the high H2O2 increase because of the high SOD enzyme activity in DS pregnancies causes a real oxidative stress. Based on these results, SOD enzyme can be used as a marker for prenatal diagnosis of DS. For this purpose these experiments should be tried on larger sample groups.