'Dipper' ve 'Non-dipper' hipertansiyon olgularında sol ventrikülün sistolik fonksiyonunun iki boyutlu longitudinal strain görüntüleme ile değerlendirilmesi
The evaluation of left ventricular systolic functions in patients with 'Non-dipper' and 'Dipper' hypertension via two-dimensional longitudinal strain analysis
  1. Tez No: 384260
  2. Yazar: ULVİN HABİBOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ONGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, non-dipper”, sol ventrikülün sistolik fonksiyonu, iki boyutlu longitudinal strain, benek takibi, Hypertension, non-dipper, left ventricular systolic function, two-dimensional longitudinal strain, speckle tracking
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Kan basıncının (KB) sirkadyen bir ritmi vardır ve 24 saatlik süre içerisinde dalgalanmalar gösterir. 24 saat boyunca kan basıncının takip edilmesini sağlayan Ayaktan Kan Basıncı Monitorizasyonu (AKBM) ile yapılan çalışmalardan elde edilen verilere göre; gece KB değerlerinde gündüz değerlerine göre %10 veya daha fazla düşme olması“dipper”HT, %10'dan az düşme olması“non-dipper”HT olarak tanımlanmaktadır.“Non-dipper”HT'li olgularda daha yüksek oranda hedef organ hasarı gelişmekte ve bu durum kardiyovasküler morbidite ve mortaliteyi artırmaktadır. Anormal KB ritminin sol ventrikülün (solV) sistolik fonksiyonunu bozduğu bilinmektedir. Son zamanlarda geliştirilmiş olan iki boyutlu (2B) deformasyon analizi, konvansiyonel ekokardiyografi (EKO) ile tespit edilemeyen subklinik solV disfonksiyonunu erken evrede tespit edebilmektedir. Çalışmamızda, yeni HT tanısı konmuş ve EKO'da ejeksiyon fraksiyonu (EF) normal sınırlarda saptanmış“non-dipper”ve“dipper”hipertansiflerde benek takibi yöntemiyle deformasyon analizi yaparak solV'nin sistolik fonksiyonlarında subklinik bozulma olup olmadığını irdelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı polikliniklerinde HT tanısı alan hastalar AKBM sonuçlarına göre“dipper”ve“non-dipper”şeklinde iki gruba ayrıldı. Olgulara transtorasik EKO yapıldı ve geleneksel yöntemlerle sol ventrikülün sistolik fonksiyonları ile duvar hareketleri normal saptananların apikal 4, 3, 2 boşluk kesitlerinden gri skala görüntüleri alındı. Apikal görüntülerin tümünde benek takibi yöntemi ile iki boyutlu global ve segmenter longitudinal strain analizi yapıldı. Her segmentten longitudinal sistolik strain ve strain hızı ölçüldü. Tüm segmentlerin strain ve strain hızı değerlerinin aritmetik ortalaması alınarak global longitudinal strain (GLS) ve strain hızı (GLSH) hesaplandı. Çalışmamıza toplam 40 hasta dahil edildi. Bulgular: Olgu sayısı“non-dipper”grubunda 32,“dipper”grubunda 8 idi. İki grubun yaş ortalaması benzerdi (49.5 ± 12.4 yıla karşılık 52.0 ± 13.5 yıl, p=0.85). Olguların %70'i erkekti. İki grubun diğer demografik özellikleri ile laboratuvar verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kardiyovasküler ilaçların tüketimi iki grupta benzerdi. Grupların konvansiyonel EKO verileri karşılaştırıldığında iki grup arasında solV'nin EF'si ile hipertrofi değerleri (duvar kalınlıkları, solV kitlesi ve kitle indeksi) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Hastaların solV sistolik fonksiyonları 2B longitudinal strain görüntüleme ile değerlendirildiğinde her iki grubun ortalama GLS ve GLSH değerleri benzer bulundu. Gruplar arasında segmenter strain verileri karşılaştırıldığında, tüm segmentlerdeki strain ve strain hızı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda“non-dipper”hipertansiflerin hem global hem de bölgesel iki boyutlu longitudinal strain ve strain hızlarının“dipper”hipertansiflerden farklı olmadığını bulduk. Bununla birlikte, bu yeni tekniğin daha büyük, prospektif çalışmalarla değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background: The blood pressure (BP) has circadian rhythm and fluctuates in 24 hours. The studies done by Ambulatory Blood Pressure Monitoring (ABPM), which is capable for 24–hours tracking of BP, has been classified hypertension (HT) patients as“dipper”if nighttime BP levels decreased 10% or more compared to daytime values and“non-dipper”if the reduction is less than 10%.“Non-dipper”HT cases has higher rates of target organ damage that increases the cardiovascular morbidity and mortality. It is known that an abnormal circadian BP pattern can affect left ventricular (LV) systolic function. Two-dimensional (2D) deformation analysis, that have been developed recently, can detect subclinical LV systolic dysfunction at an early stage which can not be determined by conventional echocardiography (ECHO). The aim of the study was to assess the role of 2D speckle tracking strain imaging on detecting subclinical LV systolic dysfunction in recently diagnosed“non-dipper”and“dipper”hypertensive patients whose LV systolic functions were normal by conventional ECHO. Material and Methods: Patients admitted to the Cardiology Department of Ankara University Faculty of Medicine and diagnosed newly with essential hypertension were enrolled in the study. According to the ABPM results hypertensive patients were divided into two groups as“dippers”and“non-dippers”. If left ventricular systolic functions and regional wall motions were determined as normal by conventional ECHO, then apical four, three and two chamber views were recorded in gray scale. 2D global and segmental longitudinal strain analysis was conducted by speckle tracking method. Global and segmental systolic strain and strain rates were measured. Global longitudinal strain (GLS) and global longitudinal strain rates (GLSR) were calculated as arithmetic average of all segmental longitudinal strain and strain rates. The study included 40 recently diagnosed hypertensive patients. Results: According to the ABPM, 32 patients were classified as“non-dippers”whereas 8 were“dippers”. The average age of the patients in both of the groups was similar (49.5 ± 12.4 years vs. 52.0 ± 13.5 years, p=0.85). 70% of the cases were men. No meaningful statistical difference was determined between the groups' demographical features and laboratory data. The patients were on similar cardiovascular drugs. There was no statistically difference between the“non-dippers”and“dippers”in the left ventricular diameters, mass, mass index, and EF. 2D speckle tracking analysis showed that mean GLS and GLSR were similar between the groups. LV segmental analyses, also, showed that regional strain and strain rates were not different between the observed groups. Conclusion: In our study, 2D speckle tracking examination demonstrated that LV global and segmental strain and strain rates were not different between the“non-dipper”and“dipper”hypertensive patients. But, further larger and prospective studies are needed to evaluate the value of that newer technique.