Ambulatuvar kan basıncı izlemi yapılan dipper ve non-dipper hipertansiyonlu çocuk hastalarda renal ve kardiyovasküler riskleri belirlemede biyobelirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of biomarkers in determining renal and cardiovascular risks in pediatric patients with dippers and non-diippers hypertension undergoing ambulatory blood pressure monitoring
- Tez No: 903800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA BAŞTUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: non-dipper hipertansiyon, dipper hipertansiyon, renal ve kardiyovasküler risk, biyobelirteç, ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu (ABPM), Non-dipper hypertension, dipper hypertension, renal and cardiovascular risk, biomarker, ambulatory blood pressure monitoring (ABPM)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Hipertansiyonlu çocuk hastalarda 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı izlemi (ABPM) ile dipper (gece düşüşü olan) ve non-dipper (gece düşüşü olmayan) hipertansiyon (HT) ayrımı yapılan hastalarda renal ve kardiyovasküler risklerin öngürülmesinde kullanılabilecek biyobelirteçleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji polikliniğine Temmuz 2023 – Nisan 2024 tarihleri arasında başvuran 6-18 yaş aralığındaki hipertansiyon tanılı 72 hasta alındı. ABPM ile hastalar dipper ve non-dipper hipertansiyon olarak ayrıldı. Kontrol grubu olarak çocuk polikliniklerine rutin kontrol amacıyla başvuran 6-18 yaş aralığındaki 35 sağlıklı çocuk alındı. Çalışma gruplarında demografik veriler, biyokimyasal ve hemogram parametreleri, renal ve kardiyoavsküler riski göstermek açısından gama glutamil transferaz (GGT), nötrofil/lenfosit oranı (NLO), monosit/HDL oranı (MHO), platelet/lenfosit oranı (PLO), CRP/albümin oranı (CAO), spot idrarda mikroprotein/kreatin oranı ve albümin/kreatin oranı parametreleri değerlendirildi. Bulgular: Hipertansiyon tanısı alan 72 hastanın 34 'ü non-dipper 38'i dipper hipertansiyondu. Hasta ve kontrol gruplarının cinsiyet dağılımları ve ortalama yaşları benzerdi. Dipper ve non-dipper HT hastalarının vücut kitle indeksi, ağırlık ve boy parametreleri benzer fakat kontrol grubuna göre önemli derecede yüksekti. Renal ve kardiyovasküler riskler açısından parametreler değerlendirildiğinde hipertansiyon grubunda (dipper ve non-dipper HT) kontrol grubuna göre GGT değerleri yüksekti. Ancak dipper ve non-dipper gruplar arasında fark yoktu. NLO, MHO, kolesterol, LDL, HDL, ürik asit değerleri açısından non-dipper HT'li hastalarda dipper HT ve kontrol grubuna göre anlamlı farklılıklar vardı. PLO, CAO, spot idrarda mikroprotein/kreatin oranı, albümin/kreatin oranı ise tüm gruplarda benzer bulundu. Sonuç: Bu çalışma çocuklarda dipper ve non-dipper hipertansiyon arasında renal ve kardiyovasküler risk faktörlerini araştıran bu kadar geniş çaplı yapılmış olan ilk çalışmadır. Serum nötrofil/lenfosit ve monosit/HDL oranlarının non-dipper hipertansiyon olgularında anlamlı olarak yüksek olması, önceki çalışmalarda da gösterilmiş olduğu gibi bu grup hastalarda kardiyovasküler riskin daha yüksek olduğunu gösterebilir. Bu belirteçlerin rutinde kullanımı için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the biomarkers that can be used to predict renal and cardiovascular risks in paediatric patients with hypertension in patients with hypertension (HT) differentiated as dipper (with nocturnal fall) and non-dipper (without nocturnal fall) hypertension (HT) by 24-hour ambulatory blood pressure monitoring (ABPM). Materials and Methods: The study included 72 patients aged 6-18 years with a diagnosis of hypertension who were admitted to the Pediatric Nephrology outpatient clinic of Health Sciences University Kayseri Şehir Training and Research Hospital between July 2023 and April 2024. Patients were divided into dipper and non-dipper hypertension by ABPM. As a control group, 35 healthy children aged 6-18 years who were admitted to paediatric outpatient clinics for routine control were included. Demographic data, biochemical and haemogram parameters, gamma glutamyl transferase (GGT), neutrophil/lymphocyte ratio (NLO), monocyte/ lymphocyte ratio (MHO), platelet/lymphocyte ratio (PLO), CRP/albumin ratio (CAO), microprotein/creatine ratio and albumin/creatine ratio in spot urine were evaluated in the study groups to demonstrate renal and cardioavascular risk. Results: Of the 72 patients diagnosed with hypertension, 34 were non-dipper and 38 were dipper hypertension. Gender distribution and mean age of the patient and control groups were similar. Body mass index, weight and height parameters of dipper and non-dipper HT patients were similar but significantly higher than the control group. When the parameters were evaluated in terms of renal and cardiovascular risks, GGT values were higher in the hypertension group (dipper and non-dipper HT) compared to the control group. However, there was no difference between dipper and non-dipper groups. NLO, MHO, cholesterol, LDL, HDL, uric acid values were significantly different in non-dipper HT patients compared to dipper HT and control group. PLO, CAO, spot urine microprotein/creatinine ratio and albumin/creatinine ratio were similar in all groups. Conclusion: This is the first such large-scale study investigating renal and cardiovascular risk factors between dipper and non-dipper hypertension in children. The significantly higher serum neutrophil/lymphocyte and monocyte/HDL ratios in patients with non-dipper hypertension may indicate a higher cardiovascular risk in this group of patients, as shown in previous studies. Further studies are needed for the routine use of these markers.