Sosyal hizmet uzmanlarının çevresel farkındalık seviyeleri ile çevreye yönelik tutumlarının belirlenmesi
Investigating the levels of environemental awarness of social workers and their attitudes toward environment
  1. Tez No: 384303
  2. Yazar: İRFAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA PURUTÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel farkındalık, çevreye yönelik tutum, sosyal hizmet, sosyal hizmet uzmanı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma, sosyal hizmet uzmanlarının çevresel farkındalık seviyeleri ile çevreye yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Sosyal hizmetin mesleki örgütlenmelerine ilişkin derneklerin mail grubu ve sosyal medya hesaplarına kayıtlı ve araştırmaya istekli 260 (151 kadın, 109 erkek) sosyal hizmet uzmanı araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma materyalinin toplanmasında online anket tekniği kullanılmış olup, oluşturulan online anket link aracılığıyla Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Sosyal Hizmet Meslekte Birlik Derneği'nin mail grupları ve sosyal medya hesaplarında paylaşılmıştır. Online anket formu, sosyal hizmet uzmanlarının sosyo-demografik bilgileri, çevresel farkındalık seviyeleri ve çevreye yönelik tutumlarını belirlemeye yönelik“Sosyo-Demografik Bilgi Formu”, Güven ve Aydoğdu (2012) tarafından geliştirilen“Çevre Sorunlarına Yönelik Farkındalık Ölçeği”ve Uzun ve Sağlam (2006) tarafından geliştirilen“Çevresel Tutum Ölçeği”olmak üzere üç aşamadan oluşmuştur. Sosyal hizmet uzmanlarının çevresel farkındalık seviyeleri ile çevreye yönelik tutumlarının incelendiği araştırmada, cinsiyet ve yaş açıklayıcı değişken olarak göz önüne alınmıştır. Çevre sorunlarına yönelik farkındalık ve çevresel tutum ölçeklerinin her bir faktörü üzerinde cinsiyet ve yaşa göre çapraz tablolar oluşturulmuştur. Her bir alt ölçek üzerinde değişkenlerin etkisi cinsiyet durumuna göre t-testi; yaşa göre ise parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca ölçekler, arimetik ortalama, minimum ve maksimum değerler ve standart sapma gibi istatistiksel yönlerden değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamına alınan sosyal hizmet uzmanlarının çevresel farkındalık seviyeleri üzerinde cinsiyetin yalnızca kavrama alt boyutu üzerinde; yaşın ise bilgi ve değerlendirme alt boyutunda etkili olduğu görülmüştür (p0.05). Sosyal hizmet uzmanlarının çevre sorunlarına yönelik farkındalık ölçeği ile çevresel tutum ölçeği puan ortalamalarının yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the levels of environmental awareness and attitudes toward environment of social worker 260 (151 woman and 109 man) social workers who are registered google groups and social media accounts of associations about vocational organiations of social work and volunteer to the research were included. In the collection of the research material was used the technique of online survey. Created online survey were shared google groups and social media acoounts of Turkish Association of Social Workers and Turkish Union Association of Social Work Profession via the link. Online questionnare was divided into three phases. They are socio-demografic information form to identify socio-demografic information of social workers, the Awareness Scale toward Environmental Problems was developed by Guven and Aydogdu (2012) to identify environmental awareness of social workers, and the Environmental Attitude Scale was developed by Uzun ve Saglam (2006) to identify atttitude toward environment of social workers. In the research, gender and age were evaluated explanatory variables. Cross-tables were created for each subscales of the Awareness Scale toward Environmental Problems and the Environmental Attitude Scale by gender and age. The effect of variables for each subscale of the scales was evaluated t-test analysis by gender and Kruskal Wallis test analysis by age. In addition, the scales were evaluated in terms of arithmetic mean, minumum and maximum values, and standart deviations.